HR Excellence in Science
Datum: 22.05.2019

Den rozmanitosti s námi oslavily stovky návštěvníků

Život je rozmanitý! Pestrá a rozmanitá byla i akce Biologického centra oslavující Mezinárodní den biologické diverzity v pátek 17. a v sobotu 18. května. Netradiční vědecké ukázky, hry, kvízy a úkoly si přišlo na zahradu Biologického centra v Českých Budějovicích vyzkoušet více než 1500 lidí.

Hned při vstupu do zahrady mohli zájemci vstoupit do stylového stříbrného karavanu, kde se pro tuto příležitost a zároveň pro příležitost Dne fascinace rostlinami, k němuž se rovněž vědečtí pracovníci Biologického centra přihlásili, usídlila rostlinná laboratoř. Kdo tu byl, už jistě ví, proč kopřiva pálí, proč se svízel přítula tulí a proč je srha říznačka ostrá. Na dalších zastaveních o rostlinách se lidé mohli na vlastní zraky, chuť i hmat přesvědčit, jak se barví květy, jaké rostliny léčí a také, jak vypadá kousek rostlinné DNA.

Hmyz, paraziti, ryby i půda  

Další stanoviště se věnovala parazitům, hmyzu, rybám či půdě. Odvážní si sáhli na škrkavky a tasemnice, počítali nohy larvám, nymfám a dospělcům klíštěte obecného, zblízka prozkoumali třeba čelisti larvy vážky a velkou zábavu nabídl lov blešivců - malých vodních korýšů - na čas. Otestovat si mohli zájemci i své znalosti o českých sladkovodních rybách, k prohlédnutí byly nejrůznější lovné sítě a část flotily českobudějovických hydrobiologů. Na hmat byl zaměřený kvíz rozpoznávání různých druhů půd a přírodních materiálů. S půdou si pak zájemci vyhráli i v tvořivé dílně, v níž se vyráběly semínkové "bomby".

Astronomie, počasí i fyzika

Na akci se představily všechny ústavy Akademie věd ČR, sídlící v jižních Čechách, a to kromě pořádajícího Biologického centra Botanický ústav, Mikrobiologický ústav – Centrum Algatech, který přivezl dvoumetrový a plně interaktivní model fotosyntézy a také ukázku pěstovaných zelených řas. Nechyběl ani CzechGlobe - Ústav výzkumu globální změny, jehož expozice ukázala např. svět orchidejí, svět sněžného levharta, ale zejména ochranu přírody na Šumavě, o níž v průběhu odpoledne pohovořil na pódiu profesor Pavel Kindlmann. O ochraně přírody hovořily i zástupci CHKO Blanský les a CHKO Třeboňsko, které ukazovaly např. zvířata jihočeské přírody a jejich stopy.

Den rozmanitosti ale nepatřil jen biologii a živé přírodě. Zúčastnily se i další jihočeské organizace: Český hydrometeorologický ústav připravil ukázky předpovědi počasí, Hvězdárna a planetárium České Budějovice přijela s dalekohledem k pozorování Slunce, skládala s dětmi papírové rakety a zájemcům představovala zajímavosti a aktuality z kosmonautiky a astronomie. Fyziku zase prezentovali popularizátoři z brněnského Úžasného divadla fyziky, kteří ukazovali např. co se děje s předměty ve vakuu, a při svých vystoupeních pak upozornili na spoustu fyzikálních jevů, týkajících se tlaků nebo zvuku. O příjemný relaxační koutek se postarala nezisková organizace Rosa s šetrnými hračkami pro nejmenší a také Objevárium, které nadchlo malé i velké svými kreativními stavebnicemi a bublifukovými hrátkami.

Kulturní zpestření sobotního odpoledne zajistil Klaun Hugo, Divadlo Víti Marčíka s pohádkou Bajaja a českobudějovická blues-rocková kapela Koloband.

Jak akce vypadala, si můžete prohlédnout v rozsáhlé fotogalerii níže.

 
Zpět

 

KONTAKT

Biologické centrum AV ČR, v.v.i.
Branišovská 1160/31
370 05 České Budějovice
Datová schránka: r84nds8

 

+420 387 775 111 (ústředna)
+420 387 775 051 (sekretariát)
+420 778 468 552 (pro média)

NAJÍT PRACOVNÍKA

Biologické centrum Google mapa

Přihlášení do intranetu

Pro přihlášení do intranetu zadejte Vaše přihlašovací údaje

×