HR Excellence in Science
Datum: 07.08.2019

Český výzkum o environmentální DNA vzbudil zájem na mezinárodní konferenci

Jak dokáže být přesná environmentální DNA, když jde o složení ryb ve vodních nádržích? Jak se liší uměle odchovaní candáti od přirozeně rozmnožených v nádrži Lipno? Takové i další aktuality z výzkumu prezentovali před letními terénními pracemi hydrobiologové z Biologického centra AV ČR na mezinárodních konferencích.

Allan Souza se zúčastnil konference o sklerochronologii (určování fyzikálně-chemických změn zjistitelných na pevných strukturách, jako jsou například kosti či zuby živočichů) „5th International Sclerochronology Conference“ v termínu 16. – 20. června v chorvatském Splitu. Zde prezentoval aktuální výsledky z výzkumu rozdílů tvarů otolitů (ušních kamínků ryb) mezi uměle odchovanými candáty obecnými a candáty z přirozeného výtěru v nádrži Lipno. Konference se zúčastnilo 150 kolegů z 23 států.

 

Na první mezinárodní konferenci věnované pokrokům v přístupech využívajících environmentální DNA při studiu ekologie ryb a jejich managementu „Advances in eDNA-based Approaches to Fish Ecology and Management“ v termínu 15. – 19. července do anglického Hulluse vydal Petr Blabolil (na snímku vlevo).

Použití environmentální DNA umožňuje z jediné kapky vody určit, jaké druhy organismů se v daném prostředí vyskytovaly. Petr Blabolil ve svém příspěvku přinesl porovnání rybích společenstev, zjištěných za využití environmentální DNA  a s použitím tradičních metod odlovů. Konference se zúčastnilo 120 delegátů z 27 zemí.

Český příspěvek vzbudil značný zájem, neboť bylo kromě environmentální DNA použito nejširší spektrum klasických metod: bentické a pelagické tenatové sítě, plůdkový a adultní elektrolov, odlovy na šňůry a do zátahových sítí různých typů. Zahraniční kolegové ocenili náročnou práci a detailní informace, které máme o společenstvech nádrží Klíčava, Římov a Žlutice.

 

 

 

 

 

 

 

Lukáš Vejřík a Ivana Vejříková se svými prezentacemi o vlivu rybí býložravosti na ponořené rostliny a o invazivním chováním sumce velkého cestovali až na konferenci o migraci zvířecích druhů „Species on the Move Conference“ 22. - 26. července 2019 do Krugerova národního parku v Jihoafrické republice. Zde kromě obdivování typických afrických zvířat své výzkumy diskutovali s dalšími 250 vědci z 30 států.

  

Ivana Vejříková a Lukáš Vejřík.

 

Všechny příspěvky vzniklé v Biologickém centru měly pozitivní ohlasy. Na setkáních jsme získali cenné náměty k rozvoji témat i nabídky na spolupráce se zahraničními pracovišti.

Aktivní účast vědců na konferenci podpořil Jihočeský kraj z dotačního programu Dotace na reprezentaci Jihočeského kraje v oblasti vědy, mládeže a sportu. Výzkum je podpořen projektem NAZV QK1920011 „Metodologie kvantifikace dravých druhů ryb ve vodárenských nádržích pro optimalizaci managementu vodních ekosystémů“.

Zpět

 

KONTAKT

Biologické centrum AV ČR, v.v.i.
Branišovská 1160/31
370 05 České Budějovice
Datová schránka: r84nds8

 

+420 387 775 111 (ústředna)
+420 387 775 051 (sekretariát)
+420 778 468 552 (pro média)

NAJÍT PRACOVNÍKA

Biologické centrum Google mapa

Přihlášení do intranetu

Pro přihlášení do intranetu zadejte Vaše přihlašovací údaje

×