HR Excellence in Science
Datum: 19.08.2019

Smrtící lesní požáry jsou důsledkem dnešního stavu lesů, které pěstujeme jako plantáže na dřevo

V Řecku museli hasiči evakuovat stovky lidí kvůli rychle se šířícímu lesnímu požáru. Minulý rok v červenci si v zemi vyžádal 102 obětí. Jak je to možné? "Na jihu Evropy pěstujeme borovice a blahovičníky, které používají oheň jako svou strategii pro přežití. Otýpky pro oheň připravujeme a stavíme sami,“ říká v rozhovoru pro iROZHLAS.cz Lukáš Čížek z Biologického centra Akademie věd, který se zabývá ekologií lesa.

"Obecně můžeme říct, že oheň je zásadní ekologický faktor, který formoval naši přírodu, ale i přírodu severní Evropy, Sibiře a Středomoří. V současnosti nejsme na oheň v přírodě zvyklí. Ale ještě nedávno, před druhou světovou válkou i později, tam, kde se páslo, pastviny vypalovali, aby nevznikla stařina. Co zvířata nesežrala, tak se zapálilo. Jde o klasické vypalování trávy, mezí. Přírodě to dost pomáhalo," vysvětluje Lukáš Čížek.

Celý rozhovor, věnovaný lesním požárům, si můžete přečíst v článku Českého rozhlasu: Odborník na lesy k smrtícím požárům: Jsme hladoví po dřevě a vyrábíme si hromady střelného prachu

Zpět

 

KONTAKT

Biologické centrum AV ČR, v.v.i.
Branišovská 1160/31
370 05 České Budějovice
Datová schránka: r84nds8

 

+420 387 775 111 (ústředna)
+420 387 775 051 (sekretariát)
+420 778 468 552 (pro média)

NAJÍT PRACOVNÍKA

Biologické centrum Google mapa

Přihlášení do intranetu

Pro přihlášení do intranetu zadejte Vaše přihlašovací údaje

×