HR Excellence in Science
Datum: 18.12.2019

Neviditelná krása - výstava fotografií Jany Nebesářové

Vestibul Biologického centra AV ČR zdobí od středy 18. prosince 2019 nová fotografická výstava ing. Jany Nebesářové. Kolorované snímky ze skenovacího elektronového mikroskopu odhalují neviditelnou krásu mořského planktonu.

Slovo autorky:

Soubor prezentovaných snímků vznikl v Laboratoři elektronové mikroskopie na vzorcích získaných expedicí Tara Oceans, která si dala za úkol zmapovat neviditelný život v mořích a oceánech. Díky aktivní účasti prof. Lukeše z Parazitologického ústavu na této expedici se v naší laboratoři objevily odebrané a zafixované vzorky s mořskými mikroorganismy ve velikosti 5 až 100 µm. Při analýze těchto vzorků pomocí vysoce-rozlišovacího skenovacího elektronového mikroskopu, která měla za úkol dokumentovat rozmanitost mořského planktonu v dané velikostní kategorii, vznikly velké série snímků. Některé z nich zachycovaly objekty, které mě ohromily svojí krásou a neobvyklými tvary. Rozhodla jsem se tyto neviditelné objekty zviditelnit a počítačově jsem tyto snímky upravila a kolorovala. Výsledek ukazuje tato výstava.

Snad i Vás překvapí dokonalost a krása křemičitých a vápenatých schránek mořských mikroorganismů, zástupců obrněnek, rozsivek, nálevníků a kokolitek. Možná, stejně jako já, budete po prohlédnutí těchto snímků přemýšlet nad otázkou, proč příroda plýtvá dokonalostí na neviditelné objekty takto nepatrných rozměrů? A proč se nám zdají krásné? Způsobuje to periodicita miniaturních vylehčovacích otvorů konstrukce nebo jejich symetrické uspořádání ovlivňující jejich optické vlastnosti? Anebo je v rozměrech těchto schránek uplatněn magický zlatý řez? 

Zpět

 

KONTAKT

Biologické centrum AV ČR, v.v.i.
Branišovská 1160/31
370 05 České Budějovice
Datová schránka: r84nds8

 

+420 387 775 111 (ústředna)
+420 387 775 051 (sekretariát)
+420 778 468 552 (pro média)

NAJÍT PRACOVNÍKA

Biologické centrum Google mapa

Přihlášení do intranetu

Pro přihlášení do intranetu zadejte Vaše přihlašovací údaje

×