HR Excellence in Science
Datum: 27.05.2020

TV dokument Papua Nová Guinea: dva světy

Šestidílný dokumentární seriál o vědcích z Papuy Nové Guiney bude v následujících týdnech vysílat Česká televize. Filmaři se vydali do papuánské výzkumné stanice Binatang Research Center, kterou před dvaceti lety založil a vede Vojtěch Novotný z Biologického centra AV ČR. Právě on provází v dokumentárním seriálu diváky po divokém ostrově a seznamuje je se svými novoguinejskými kolegy. První díl představuje příběh papuánského vědce a našeho kolegy z Biologického centra, Sentika Ibalima. Dokument se vysílá již dnes, ve středu 27. května v 21:45 na ČT2.

Papua Nová Guinea – jedna z nejméně prozkoumaných zemí na světě, šestkrát větší než Česká republika, s 6 miliony obyvateli, kteří hovoří 850 jazyky. Do druhé světové války se zde až na výjimky používaly kamenné nástroje. A ještě před 50 lety tady byl praktikován kanibalismus. Země mezi minulostí a budoucností. Z doby kamenné do doby internetu. Staré a nové, magie, Facebook i instantní polévka.

Binatang Research Center spojuje české a papuánské vědce. Mladí vědci jsou často první z vesnice či kmene, kteří opustili rodiště. Mají vyšší vzdělání a ovládají technologie. Přesto znají boj, lov, víru v čaroděje, chození naboso, rodinu s více matkami (manželkami) a třeba s více než deseti sourozenci. Z laboratoře si někdy berou oficiální dovolenou, aby se mohli ve své vesnici zapojit do kmenové války. Ačkoliv jsou odborníky na hmyz či botaniku, bojí se uhranutí. Pro zemi jsou šancí zachránit dosud hluboké pralesy a vzácnou faunu i flóru a pokouší se skloubit tradiční život spojený s přírodou s nároky moderního světa.

První díl představuje příběh papuánského vědce a našeho kolegy z Biologického centra, Sentika Ibalima. Dokument se vysílá již dnes, ve středu 27. května v 21:45 na ČT2. Další díly následují ve stejném čase 3. a 10. června. Režie: Kateřina Mikulcová

Více na  stránkách dokumentárního seriálu Papua Nová Guinea: dva světy

Zpět

 

KONTAKT

Biologické centrum AV ČR, v.v.i.
Branišovská 1160/31
370 05 České Budějovice
Datová schránka: r84nds8

 

+420 387 775 111 (ústředna)
+420 387 775 051 (sekretariát)
+420 778 468 552 (pro média)

NAJÍT PRACOVNÍKA

Biologické centrum Google mapa

Přihlášení do intranetu

Pro přihlášení do intranetu zadejte Vaše přihlašovací údaje

×