HR Excellence in Science
Datum: 01.10.2020

Předsedkyně Akademie věd Eva Zažímalová navštívila Biologické centrum

Biologické centrum AV ČR patří mezi nejvýkonnější výzkumné organizace v České republice. Patří mezi největší vědecké ústavy Akademie věd a zajišťuje jí přibližně 10 procent produkce publikací v impaktovaných časopisech. S aktuálním děním u českobudějovických biologů se přijela ve středu 30. září seznámit předsedkyně AV ČR Eva Zažímalová v rámci svého turné po akademických pracovištích. Při návštěvě ji doprovázel místopředseda AV ČR Zdeněk Havlas a členka Akademické rady AV ČR Markéta Pravdová.

Při debatě s vedoucími pracovníky se Eva Zažímalová seznámila se současnými nejvýznamnějšími výsledky a vědeckými projekty, s personálním rozvojem BC a také se zahájením generální obnovy akademického areálu.

Při prohlídce budov se setkala s držiteli ERC grantů, Vojtěchem Novotným a Kateřinou Sam, a také s mladými vědci, kteří v nedávné době založili nové týmy (Jan Hrček, Pavel Matos Maraví, Iva Mozgová). Nechyběla prohlídka nových laboratoří a technického zázemí  v oddělení epigenetiky rostlin, ve středisku mikroskopie, a na Ústavu molekulární biologie rostlin, kde byla na jaře zřízena BSL-2 laboratoř pro testování vzorků na přítomnost koronaviru SARS-COV-2.

Virolog Václav Hönig (zcela vlevo) představuje projekty výzkumu koronaviru zástupcům vedení Akademie věd ČR.

O testování vzorků z nemocnic a také o tom, jaký mělo dopad na vědeckou práci, podrobně diskutovala profesorka Zažímalová s Radkem Šímou, který zorganizoval a koordinoval testování na BC. Biologické centrum se zapojí do diagnostiky pro jihočeské nemocnice i v aktuální, druhé vlně koronavirové epidemie. Nyní se připravuje personální obsazení pěti týmů, které se budou při laboratorní diagnostice střídat.

Biologické centrum ale nepomáhalo jen s testováním pacientských vzorků. Ještě důlěžitější je práce virologů, kteří se soustředí na několik výzkumných projektů týkajích se nejen diagnostiky, ale i léčby koronavirové infekce. Jak shrnul virolog Václav Hönig, do finále se dostává práce na biočipu, který má v krátkém čase (několik minut) odhalit přítomnost koronaviru v nejrůznějších vzorcích (sliny, voda, stěry z povrchů), dále slibně pokračuje spolupráce s Nemocnicí České Budějovice, kdy jsou vytipováváni pacienti, kteří již prodělali covid-19, jako nejvhodnější dárci krevního séra s protilátkami proti koronaviru. Houževnatě se rovněž testují různá antivirotika s léčebným potenciálem.      

 
Zpět

 

KONTAKT

Biologické centrum AV ČR, v.v.i.
Branišovská 1160/31
370 05 České Budějovice
Datová schránka: r84nds8

 

+420 387 775 111 (ústředna)
+420 387 775 051 (sekretariát)
+420 778 468 552 (pro média)

NAJÍT PRACOVNÍKA

Biologické centrum Google mapa

Přihlášení do intranetu

Pro přihlášení do intranetu zadejte Vaše přihlašovací údaje

×