HR Excellence in Science
Datum: 27.10.2020

Při testování vzorků na koronavirus nám pomůže automat

I v podzimní vlně epidemie pomáhá Biologické centrum s testováním klinických vzorků z odběrových míst v nemocnicích Jihočeského kraje. Kromě nové laboratoře, kterou jsme vybudovali pro tyto účely během jara, urychlí testování nový automatický izolátor nukleových kyselin. Přístroj jsme pořídili díky finančnímu daru ve výši 350 tisíc korun od Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR, konkrétně od jeho dceřiné společnosti IOCB Tech, s.r.o.

Automatický izolátor nukleových kyselin právě dorazil do Biologického centra a zabydluje se v nové laboratoři na Ústavu molekulární biologie rostlin. Stane se zásadním pomocníkem pro testování. Na extrakci virové RNA mu stačí pouhých 9 minut, zvládne až 192 extrakcí za hodinu. Tuto práci přitom dříve vykonávali pracovníci v zabezpečené BSL-3 laboratoři manuálně. Poté, co se v novém robotu izolují ze vzorků virové RNA, přesouvají se do další fáze detekce (RT-PCR) a až posléze se vyhodnocují. Izolační přístroj tak umožní navýšit kapacitu našeho testování na 200 vzorků denně.

Velmi si vážíme finančního daru a děkujeme za podporu Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR a jeho dceřiné společnosti IOCB Tech, s.r.o.

Rovněž děkujeme všem dobrovolníkům z řad pracovníků Biologického centra, kteří se přihlásili do testovacích skupin. Podařilo se sestavit nejméně deset testovacích skupin, které se budou moci střídat po směnách tak, aby neutrpěla jejich vlastní výzkumná práce. „Jsem nesmírně vděčný za přístup všech kolegyň a kolegů, kteří se rozhodli pomoci zdravotnímu systému s testováním klinických vzorků,“ říká ředitel Biologického centra Libor Grubhoffer.

Nový přístroj byl instalován v "koronavirové" laboratoři na konci října. Foto: Jakub Hardt, Biologické centrum AV ČR

Automatický izolátor nukleových kyselin - laboratoř UMBR BC AV ČR

Zpět

 

KONTAKT

Biologické centrum AV ČR, v.v.i.
Branišovská 1160/31
370 05 České Budějovice
Datová schránka: r84nds8

 

+420 387 775 111 (ústředna)
+420 387 775 051 (sekretariát)
+420 778 468 552 (pro média)

NAJÍT PRACOVNÍKA

Biologické centrum Google mapa

Přihlášení do intranetu

Pro přihlášení do intranetu zadejte Vaše přihlašovací údaje

×