HR Excellence in Science
Datum: 02.11.2020

Zemřel Rudolf Zahradník, první předseda Akademie věd ČR

Poslední říjnový den nás všechny zaskočila zpráva o úmrtí prof. Ing. Rudolfa Zahradníka, DrSc., dr. h.c. (mult.). Přestože pan profesor Zahradník byl tělem i duší chemik, zasloužil se velice i o rozvoj biochemie a molekulové biologie v naší zemi. Jednak tím, že vychoval řadu žáků v oblasti teoretické a výpočetní chemie, které inspiroval pro jejich vědeckou práci v oblasti molekulových interakcí v živých systémech, a jednak jako první předseda Akademie věd České republiky se zasloužil organizačně a vizionářsky mimo jiné o rozvoj věd o živé přírodě a věd chemických. Všimli jste si, použil jsem výraz ´molekulová biologie´, abych našeho milého pana profesora nepopudil. Jako přírodovědec si totiž potrpěl na přesnost a čistotu vyjadřování a použít anglicismu ´molekulární´ mu bylo velmi proti srsti.

Profesor Rudolf Zahradník zůstal po celý život tím klukem, který kdysi zcela propadl kouzlu chemie díky klukovským chemickým pokusům, a vydrželo mu to po celý život. Přestože experimentální chemii záhy opustil, aby svůj talent exaktně uvažujícího přírodovědce uplatnil v kvantové chemii a dalších přidružených oblastech teoretické chemie. Jak už to bývá, na úplném začátku badatelské dráhy mladého fyzikálního chemika byla šťastná okolnost setkání s prof. Jaroslavem Teisingerem, přednostou kliniky pracovního lékařství UK. Rudolf Zahradník dostal příležitost spolu s mladým lékařem a celoživotním přítelem Milošem Chvapilem (později profesorem Arizonské univerzity) rozvinout analytické metody pro kvantifikaci vztahu vlastností cizorodých chemických látek a jejich biologických účinků, přesněji vztahu jejich struktury a funkce. Mám za to, že právě tam se Rudolf Zahradník definitivně nadchnul pro matematické postupy kvantifikace takových interakcí, které jsou v samotném základu chápání toxicity chemických látek. Spojitost badatelského zaměření Rudolfa Zahradníka s biochemií a molekulovými vědami o živé přírodě byla nasnadě. Z vyprávění Rudolfa Zahradníka víme, že právě prof. Jaroslav Teisinger podporoval badatelské směřování Rudolfa Zahradníka  k teoretické chemii i za cenu, že ho ztratil pro svůj program hygieny práce a chorob z povolání. Rudolf Zahradník se přes původní politickou nepřijatelnost dostal k profesoru Rudolfu Brdičkovi do jeho Ústavu fyzikální chemie Československé akademie věd, kde se spolu s Jaroslavem Kouteckým začal naplno a vášnivě (výraz, který jsme slýchávali často z úst Rudolfa Zahradníka) věnovat kvantové chemii. Spolu se stali zakladateli československé školy kvantové chemie. Na svém účtu má Rudolf Zahradník přes 350 původních vědeckých publikací, více než desítku knih včetně pokročilé učebnice Kvantové chemie, svého času velmi populární mezi studenty chemie, a řadu dalších knižních titulů. O uvedení kvantové chemie do české biochemie a molekulové biologie se Rudolf Zahradník zasloužil svými úvahami a pracemi o slabých nekovalentních interakcích, jež jsou v samotné podstatě života a fungování živých systémů – organismů.

Je nesmírně smutné a bolestivé, že nás pan profesor Rudolf Zahradník opustil v podmínkách složité pandemické situace, týden po úmrtí své milované manželky Mileny.  Manželé Zahradníkovi byli díky svému bezprostřednímu přátelskému vystupování nesmírně oblíbeným manželským párem v celé naší vědecké komunitě.

Odchodem pana profesora Rudolfa Zahradníka ztratila naše věda a celá naše země mimořádnou bytost, charismatického a morálně pevného člověka s vlastnostmi rytíře a gentlemana s noblesou přímého jednání. Takový nám zůstane Rudolf Zahradník nezapomenutelný v našich myslích a vzpomínkách.

Libor Grubhoffer

 

Profesor Rudolf Zahradník byl jednou z nejvýraznějších osobností české vědy. Stál u zrodu oboru kvantové chemie u nás, byl autorem více než tří stovek odborných článků a vychoval mnoho následovníků. V jeho vědecké skupině působila také mladá vědkyně, dnes německá kancléřka Angela Merkelová. Rudolf Zahradník stál v čele naší nejvýznamnější vědecké instituce po dvě funkční období v letech 1993–2001. Zemřel 31. října 2020 v 92 letech. 

Další informace a fotogalerie v článku Akademie věd ČR

Foto: Stanislava Kyselová 

Zpět

 

KONTAKT

Biologické centrum AV ČR, v.v.i.
Branišovská 1160/31
370 05 České Budějovice
Datová schránka: r84nds8

 

+420 387 775 111 (ústředna)
+420 387 775 051 (sekretariát)
+420 778 468 552 (pro média)

NAJÍT PRACOVNÍKA

Biologické centrum Google mapa

Přihlášení do intranetu

Pro přihlášení do intranetu zadejte Vaše přihlašovací údaje

×