HR Excellence in Science
Datum: 25.02.2021

40 dní pro zdraví lidí i ekonomiky

Pandemie koronaviru dál dusí Českou republiku. Vláda zřejmě požádá o další prodloužení nouzového stavu. K razantnějšímu a promyšlenějšímu postupu vyzvalo 41 předních českých vědců, kteří se řešením problémů způsobených covidem dlouhodobě věnují. Jediným řešením je tvrdý lockdown, jak řekl Radiožurnálu jeden ze signatářů výzvy 40 dní pro zdraví lidí i ekonomiky ředitel Biologického centra Akademie věd Libor Grubhoffer.

Iniciativa odborníků volá po tvrdém lockdownu. "Stávající opatření nefungují," říká ředitel Biologického centra Libor Grubhoffer v rozhovoru pro iRozhlas.

Celý rozhovor k přečtení i poslechu najdete:

Rozhovor a podcast

Čtyřicet dní pro zdraví lidí i ekonomiky - dopis najdete:

Iniciativa 40 dní

Skutečností je, že vaše výzva obsahuje přesvědčivou analýzu příčin, které dovedly Českou republiku do současného kritického stavu. O tom, jaká konkrétní protiepidemická opatření přijmout, se v ní ale nepíše. Proč? Byl to záměr?
Nepíše se přímo o konkrétních protiepidemických opatřeních, ale velmi výrazně se tam naznačuje, že už zpřísnění těch stávajících protiepidemických opatření rozhodně nepovede k úspěchu. A to je to podstatné, protože teď naprosto seriózně nastává čas na to, abychom už konečně jednali o úplném lockdownu.

Je to tak kritická situace, že v podmínkách rychle se šířící britské varianty, kterou jsme - její nástup a její šíření v naší zemi - rovněž podcenili, respektive jsme s ní nekalkulovali, když vláda nechala poměrně populisticky dlouho otevřenou naší ekonomiku a společenský život před Vánoci až do 27. prosince. Toto je přímý důsledek liknavosti v postupu jednotlivých vládních kroků.

Znamená to, že podle vaší výzvy je v takové situaci už jedinou možností vyhlásit takzvaný tvrdý lockdown, i když by asi bylo potřeba definovat, co to znamená?

Ano, bylo by třeba definovat, o tom je třeba jednat, ale už to nemohou být tato relativně volná jednotlivá protiepidemická opatření, která nefungují, to vidíme. Lidi se beztak shromažďují ve velkých shlucích, báječně fungují nejrůznější občerstvovací zařízení pro velká setkání lidí, zejména o víkendech.

To je jednoznačná příčina toho, že protiepidemická opatření v tomto nastavení nefungují. Stejně tak závody. Víme o tom, že jsou dneska ohnisky nákazy a přesto to nemáme systémově zajištěné. Není zajištěná diagnostika v těch větších průmyslových závodech. Totálně jsme to podcenili.

Virolog Libor Grubhoffer je ředitelem Biologického centra Akademie věd ČR | Foto: Elena Horálková | Zdroj: Český rozhlas

...

Pokračování

Zpět

 

KONTAKT

Biologické centrum AV ČR, v.v.i.
Branišovská 1160/31
370 05 České Budějovice
Datová schránka: r84nds8

 

+420 387 775 111 (ústředna)
+420 387 775 051 (sekretariát)
+420 778 468 552 (pro média)

NAJÍT PRACOVNÍKA

Biologické centrum Google mapa

Přihlášení do intranetu

Pro přihlášení do intranetu zadejte Vaše přihlašovací údaje

×