HR Excellence in Science
Datum: 15.03.2021

Nevěřte fake news: parazité v stíracích tyčinkách antigenních testů NEJSOU

V současné pandemii se daří hoaxům a lživým zprávám. Na jednu nedávnou fake news, kolující sociálními sítěmi, si posvítili vědci z Laboratoře elektronové mikroskopie Parazitologického ústavu Biologického centra AV ČR. Zareagovali na příspěvek, v němž bylo video se snímky ze světelného mikroskopu ukazující konec špičky tyčinky, která se používá ke stěru z nosu při testování na koronavirus. A že prý jsou na štětečku vidět černé nitky, prý parazité, kteří nám přelezou z nosu rovnou do mozku.

Obrátil se na nás pracovník z firmy, pověřený úkolem zajistit proces testování jejich zaměstnanců. Nelehký úkol - sehnat rychle antigenní testy za přiměřenou cenu, nastavit systém testování a hlášení jeho výsledků a doladit milión dalších drobností. S jednou překážkou však vůbec nepočítal. A ukázala se dosti podstatná. Nepočítal se strachem zaměstnanců z testování, které vyvolalo výše popsané video "ukazující parazity" na konci výtěrové tyčinky.

  

Obr.1. Snímek koncové části výtěrové tyčinky v optickém mikroskopu ukazuje, že jde o miniaturní kartáček. Foto: BC AV ČR

Protože máme tu nejlepší techniku, kterou můžeme pozorovat mikrosvět, a dlouholeté zkušenosti s objevováním neviditelného světa kolem nás, rozhodli jsme se testovací tyčinku prověřit. Nejdříve jsme ji prohlédli ve světelném mikroskopu, a potom jsme ji přesunuli do rastrovacího elektronového mikroskopu JEOL 7401F. Jak dokazují snímky, štětička na konci výtěrové tyčinky je opravdu dokonalým kartáčkem. Žádní parazité, a to ani kulovitého, ani nitkovitého tvaru se na ní nevyskytují!

Překvapila nás její čistota, která v mikrosvětě plném bakterií, spór plísní, pylů a nepřeberného množství úlomků a vláken není běžná a odpovídá požadavkům na čistotu materiálu, který se dostává do těsného kontaktu s nosní sliznicí,“ říká Jana Nebesářová z Laboratoře elektronové mikroskopie. "Každopádně, pokud štětičkou zašťouráte někde jinde než ve vašem nosu, je jisté, že se do kartáčku zachytí spousta smetí, které může vypadat jako miniaturní vetřelci či parazité," dodává.

Pravdou však je, že čerstvě vybalená štětička (viz údaje o testu níže) na výtěr z nosu nic takového neobsahuje.  Antigenních testů založených na výtěru z nosu se na rozdíl od potíží způsobených koronavirem určitě nemusíme bát.

  

Detailní snímky tyčinky z rastrovacího elektronového mikroskopu JEOL 7401F. Foto: BC AV ČR

 

Údeje o zkoumaném testu: název testu, metody sterilizace materiálů, výrobce testu a výrobce výtěrových tyčinek.

Zpět

 

KONTAKT

Biologické centrum AV ČR, v.v.i.
Branišovská 1160/31
370 05 České Budějovice
Datová schránka: r84nds8

 

+420 387 775 111 (ústředna)
+420 387 775 051 (sekretariát)
+420 778 468 552 (pro média)

NAJÍT PRACOVNÍKA

Biologické centrum Google mapa

Přihlášení do intranetu

Pro přihlášení do intranetu zadejte Vaše přihlašovací údaje

×