HR Excellence in Science
Datum: 27.09.2021

Noc vědců pulzovala v rytmu evoluce

Páteční Noc vědců 2021 přilákala na Biologické centrum AV ČR stovky návštěvníků. Celonárodní programové téma "čas" jsme pojali jako výpravu věkem a pozvali zájemce na cestu evoluce. Díky ní si mohli udělat představu, jak se vyvíjel život od vzniku buňky před více než miliardou let až po moderní dobu, kdy planetu ovládl člověk. V laboratoři elektronové mikroskopie se zájemci dozvěděli, jak dlouho trvá elektronu proletět mikroskopem a také to, jak náročná je přírava vzorků. Noc vědců pro nás ale ještě nekončí. Stále je k dispozici náš on-line program a 9. října vypukne venkovní hra Vypátrej želvušku.

Jak Noc vědců v podání biologů z Biologického centra AV ČR vypadala, se můžete podívat ve fotogalerii pod článkem.

Navštivte i náš další program:

 

Hra v přírodě: Vypátrej želvušku! Lov začne 9. 10. od 09:10 hodin

Želvušky jsou jedny z nejodolnějších organismů naší planety. Během chvilky dokáží programovaně zastavit všechny své životní funkce, a pak přežijí cokoliv - teploty od -273°C po 150°C, vysoké dávky radioaktivního záření, nepotřebují jíst, pít ani dýchat a vydrží klidně i v kosmu.

Biologické centrum opět přináší pátrací venkovní hru (www.hledani.monster), v rámci níž můžete želvušku spatřit na vlastní oči. Na 100 místech v jižních Čechách jsme s týmem vědců ukryli 100 želvušek. Bude-li váš lov úspěšný, želvušku vytištěnou na 3D tiskárně si budete moct odnést domů. Jsou v místech, kde buď probíhal výzkum, a nebo jsou to lokality  přírodně, kulturně či historicky významné. Pojďte se pobavit a relaxovat do přírody! Budete potřebovat chytrý mobil s GPS a čtečkou QR kódů.

 

On-line program

Klíč k věčnému mládí? Aneb dlouhověkost není nesmrtelnost, přednáška (Youtube)

Pro vysvětlení fenoménu stárnutí existuje bezpočet vědeckých teorií, navrhujících škálu nejrůznějších vysvětlení, počínaje stárnutím jako dílem náhody a konče stárnutím jako předem připraveným programem. Organismus má jen omezené energetické zdroje, které mezi své jednotlivé biologické potřeby musí přerozdělit hospodárným způsobem. A tak krom jiného platí, že čím více potomků, tím kratší život rodičů (jako takový poplatek za rozmnožení). Nicméně to, že to může fungovat i jinak, dokumentují zástupci eusociálního hmyzu, kteří jsou díky své extravagantnosti v regulaci délky života bráni jako unikátní model pro výzkum stárnutí.

 

Vzpomínky na časy minulé - protilátky na scéně, přednáška (Youtube)

Vznik protilátek před 300 miliony let byl jedním z největších evolučních pokroků v obranyschopnosti obratlovců. Poprvé v historii si imunita pamatovala prodělané nemoci a dokázala tělo bránit proti opakovaným infekcím. Protilátky tak sehrály hlavní roli ve vývoji vztahů hostitelů s patogeny a díky očkování nás dnes chrání i proti nemocem, které jsme neprodělali. V rámci této přednášky se vydáme na cestu časem, prozkoumáme, jak protilátky vznikly, jaká je jejich funkce a jak nás dokáží chránit proti bakteriím, virům a parazitům.

 

Mikrobiom a čas, on-line kvíz

Čas v mikrosvětě plyne úplně jinak rychle, než jsme ho zvyklí vnímat. Víte třeba, co všechno bakterie stihne za jednu sekundu, jednu hodinu nebo jeden den? Zkuste se otestovat v našem on-line kvízu.

 

 

 

 

 

 

 

Tento projekt je spolufinancován Statutárním městem České Budějovice. Tento projekt je spolufinancován z projektu „Začlenění Biologického centra AV ČR, v. v. i., do Evropského výzkumného prostoru“, CZ.02.2.69/0.0/0.0/16_028/0006247.

                              

 
Zpět

 

KONTAKT

Biologické centrum AV ČR, v.v.i.
Branišovská 1160/31
370 05 České Budějovice
Datová schránka: r84nds8

 

+420 387 775 111 (ústředna)
+420 387 775 051 (sekretariát)
+420 778 468 552 (pro média)

NAJÍT PRACOVNÍKA

Biologické centrum Google mapa

Přihlášení do intranetu

Pro přihlášení do intranetu zadejte Vaše přihlašovací údaje

×