HR Excellence in Science
Datum: 16.11.2021

Martin Palus získal cenu AV ČR za mimořádné výsledky

Covidová i protiklíšťová pomoc – tak by se daly shrnout oceněné výsledky Martina Paluse z Parazitologického ústavu Biologického centra AV ČR. V pondělí 15. listopadu převzal na slavnostním ceremoniálu v pražské vile Lanna Cenu Akademie věd ČR pro mladé vědecké pracovníky za vynikající výsledky výzkumu, experimentálního vývoje a inovací.

Na jeho pomyslném seznamu figurují hned tři položky. Sehrál klíčovou roli při vývoji „dvojité“ (bi-specifické) protilátky proti onemocnění covid-19: při zavádění myšího modelu i při testování. Podobně pomohl při přípravě protilátek, které mohou pomoci v léčbě klíšťové encefalitidy, a bezprostředně po propuknutí koronavirové pandemie se 12–16 hodin denně věnoval diagnostice vzorků – a pomohl vyvinout neutralizační test pro stanovení množství protilátek.

Svou práci představil Martin Palus v úterý 16.11. ve vysílání ČT1.

Ceny AV ČR předala laureátům předsedkyně AV ČR Eva Zažímalová. „Výsledky, které tato ocenění vyzdvihují, přispívají k prestiži české vědy v mezinárodním srovnání,“ zdůrazňuje předsedkyně AV ČR. Letos byly oceněny výsledky výzkůmů, které pokrývají širokou škálu oborů a spojuje je orientace na společenské priority. K nim patří cesta ke Slunci, léčba rakoviny, zkoumání klimatu ve městech nebo vlivu husitství v mezinárodním měřítku. Více na webu AV ČR.

Mezi dalšími oceněnými vědci, kteří obdrželi Cenu AV ČR, jsou i Alena Sucháčková a Jana Marešová z Entomologického ústavu BC AV ČR.

 
Zpět

 

KONTAKT

Biologické centrum AV ČR, v.v.i.
Branišovská 1160/31
370 05 České Budějovice
Datová schránka: r84nds8

 

+420 387 775 111 (ústředna)
+420 387 775 051 (sekretariát)
+420 778 468 552 (pro média)

NAJÍT PRACOVNÍKA

Biologické centrum Google mapa

Přihlášení do intranetu

Pro přihlášení do intranetu zadejte Vaše přihlašovací údaje

×