HR Excellence in Science
Datum: 26.04.2023

Vermikompostománie - hledáme zájemce do studie

V rámci výzkumu Laboratoře půdní organické hmoty (Ústav půdní biologie a biogeochemie, BC AV ČR, v. v. i.) se dlouhodobě zabýváme projekty zaměřenými na zlepšení kvality a zdraví půd, a tedy na zvýšení produkce plodin. Nyní plánujeme zapojit 20 zájemců z řad široké veřejnosti, kteří pomohou při provedení pěstebního květníkového pokusu. Během května dostane každý zájemce startovací set, obsahující květináče, půdu, semena balkonových rajčat a hrášku, substrát vermikompostu a roztok žížalího čaje společně s přesným návodem na provedení pokusu.

Substrát vermikompostu vzniká zpracováním bioodpadu žížalami a jeho vedlejším produktem je žížalí čaj, tedy tekutý živný roztok. Vermikompostovat se dá v podstatě veškerý bioodpad vyprodukovaný městskými domácnostmi, proto je vermikompostování vhodným způsobem využití bioodpadu, ale i snížení jeho množství v komunálních odpadech.

Více o vermikompostování zde:

 

Vzniklé produkty, tedy substrát vermikompostu a žížalí čaj, mohou být následně využity pro pěstování plodin na záhonech na zahrádkách, ale i v květnících na balkonech. Ačkoliv předchozí pilotní studie zaměřená na testování vlivu substrátu vermikompostu a žížalího čaje na kvalitu půdy a růst plodin (papriky a fazole) byla zaměřena jen na malý počet rostlin, přinesla slibné výsledky.

Nyní je ale potřeba tyto výsledky ověřit na větším počtu opakování a u dalších plodin. Plánujeme tedy tuto studii rozšířit a to v rámci občanské vědy. Do studie plánujeme zapojit 20 zájemců z řad široké veřejnosti, kteří pomohou při provedení pěstebního květníkového pokusu. Během května dostane každý zájemce startovací set, obsahující květináče, půdu, semena balkonových rajčat a hrášku, substrát vermikompostu a roztok žížalího čaje společně s přesným návodem na provedení pokusu. Pokus bude každý zájemce provádět u sebe doma, přičemž bude průběžně hlásit postup a výsledky svého úsilí. Po skončení pokusu během letní sezóny zaznamená růst a plodnost rostlin a dopraví půdu do Laboratoře půdní organické hmoty, kde budou analyzovány její fyzikální, chemické a mikrobiologické parametry, vypovídající o zdraví a kvalitě půdy. Následně proběhne vyhodnocení pokusu a výsledky budou prezentovány široké veřejnosti formou videí na webových stránkách Biologického centra a formou prezentací a posterů během popularizačních akcí (těšíme se na viděnou např. na MakerDay (24. 6. 2023), Zemi živitelce (24.-29. 8. 2023) nebo MakerFair (10. 9. 2023)).

 

Zapojte se s námi do studie a pomozte nám prokázat prospěšnost vermikompostování v našem městě!

 

Podmínky účasti ve studii: 

  • bydliště v Českých Budějovicích
  • možnost pěstovat rostliny v květnících na krytém balkoně nebo krytém místě na zahradě
  • možnost věnovat se pokusu po celou dobu (květen – srpen)

 

Přihlašovací formulář

Termín přihlašování do 11. 5. 2023

Oznámení o výběru vhodných účastníků studie 12. 5. 2023

Úvodní schůzka k zahájení studie 15. 5. 2023

 

Kontakt: vermikompostomanie@bc.cas.cz

Projekt podpořen: Strategie AV21 v rámci programu Potraviny pro budoucnost 

 www.potravinyav21.cz  

 
Zpět

 

KONTAKT

Biologické centrum AV ČR, v.v.i.
Branišovská 1160/31
370 05 České Budějovice
Datová schránka: r84nds8

 

+420 387 775 111 (ústředna)
+420 387 775 051 (sekretariát)
+420 778 468 552 (pro média)

NAJÍT PRACOVNÍKA

Biologické centrum Google mapa

Přihlášení do intranetu

Pro přihlášení do intranetu zadejte Vaše přihlašovací údaje

×