HR Excellence in Science
Datum: 05.05.2023

Na výstavě Hobby představíme dva nové biologické přípravky pro pěstitele rostlin

Expozici o půdě a dva zcela nové biologické přípravky na ochranu a podporu růstu rostlin představí vědci z Biologického centra Akademie věd ČR (BC AV ČR) na tradiční jarní výstavě Hobby, která se koná od 11. do 14. května na Výstavišti České Budějovice. Oba nové přípravky byly vyvinuty v českobudějovických laboratořích Entomologického ústavu BC AV ČR a jsou to zcela přírodní produkty určené pro pokojové rostliny, zahradní, skleníkové i polní kultury. Přípravky zušlechťují půdu, zvyšují využití živin a chrání rostliny před hmyzími škůdci. K dostání budou ve stanu BC AV ČR poblíž hlavní brány Výstaviště.

Nemasil Forte® - Smutnice nemají šanci! 

Nemasil Forte je 100% biologický přípravek na ochranu rostlin před hmyzími škůdci, zejména těmi, kteří žijí v půdě. Přípravek obsahuje původní českou hlístici Steinernema feltiae, což je vůbec nejčastější druh parazitických háďátek v České republice, hubící hmyzí škůdce. Háďátka jsou ve vlhkém vermikulitu, jehož aplikace vylehčuje a zušlechťuje půdu.

  • Stoprocentně přírodní produkt.
  • Účinný organismus původní v České republice.
  • Obohacuje půdu o vysoce účinné parazity hubící hmyzí škůdce.
  • Zcela bezpečný pro necílové organismy, člověka i domácí mazlíčky.
  • Hubí larvy hmyzu během několika dnů.
  • Hlístice v půdě přetrvávají a poskytují dlouhodobou ochranu.
  • Inertní nosič vylehčuje, provzdušňuje a zušlechťuje půdu.

 

Bioagens je schváleno a povoleno Ústředním kontrolním a zkušebním ústavem zemědělským. Přípravek je povolen pro použití v ekologické produkci v souladu s Nařízením Evropského parlamentu a Rady (EU) 2018/848.

 

SUPRESIL DUO® - Přírodní dávka vitality pro rostliny!

SUPRESIL DUO® je přírodní biostimulant pro rostliny, který obsahuje dva druhy užitečných mikroskopických hub. Tyto houby podporují růst rostlin, zvyšují jejich vitalitu a odolnost, zároveň zabraňují výskytu škůdců a nemocí rostlin a také vylepšují vlastnosti půdy. Biostimulant lze použít při pěstování všech plodin včetně zeleniny, bylin a okrasných rostlin. 

  • Jedná se o zcela přírodní produkt.
  • Obohacuje půdu či pěstební substrát o užitečné mikroorganismy.
  • Má pozitivní vliv na vzcházení rostlin.
  • Podporuje rozvoj kořenového systému.
  • Omezuje výskyt škůdců a rostlinných patogenů.
  • Urychluje rozkládání organických látek v půdě a uvolňování minerálních živin.
  • Stimuluje růst rostlin a zvyšuje jejich vitalitu a odolnost vůči stresovým faktorům.

Biostimulant je patentově chráněn, schválen Ústředním kontrolním a zkušebním ústavem zemědělským a povolen pro použití v ekologické produkci v souladu s Nařízením Evropského parlamentu a Rady (EU) 2018/848.

 

 

Po čem denně šlapeme - expozice o půdě

Celá expozice o půdě, kterou na výstavu Hobby připravili odborníci z Ústavu půdní biologie a biogeochemie BC AV ČR, poukazuje na klíčovou roli zdravé půdy pro lidstvo. Zaměřuje se hlavně na nezbytnou úlohu organické hmoty v půdě, na kompostovací procesy a na nezastupitelnou roli půdních živočichů a mikroorganismů. Návštěvníci uvidí malou půdní zoo s živými živočichy, mikrosvět půdních bakterií, řas a hub, ale i projekce o půdních strukturách a unikátní mikroskopické snímky z půdy. Návštěvníci se také mohou detailně seznámit s tím, jak se vytváří kompost a jak správně kompostovat.

Na Hobby nebude chybět ani velkoformátová výstava s názvem Bez půdy to nepůjde. Jejím cílem je upozornit na to, jaký má půda význam pro náš život, v jakém je v současné době stavu, jak je využívána a současně poškozována. Zájemci se na výstavě např. dozvědí, kolik je na světě i u nás půdy, nebo jak se za posledních třicet let obměnily pěstované plodiny. Stěžejní informace o půdě pak doplňuje několik příkladů z výzkumu českobudějovických půdních biologů.

 

Stánek Biologického centra najdete na společné ploše s Kompostárnou Jarošovice, která nabízí návštěvníkům možnost odnést si kompost zdarma. Expozice je umístěna v sektoru 102, což je nedaleko hlavní brány po pravé straně u letního amfiteátru.

 
Zpět

 

KONTAKT

Biologické centrum AV ČR, v.v.i.
Branišovská 1160/31
370 05 České Budějovice
Datová schránka: r84nds8

 

+420 387 775 111 (ústředna)
+420 387 775 051 (sekretariát)
+420 778 468 552 (pro média)

NAJÍT PRACOVNÍKA

Biologické centrum Google mapa

Přihlášení do intranetu

Pro přihlášení do intranetu zadejte Vaše přihlašovací údaje

×