HR Excellence in Science
Datum: 13.05.2023

Dva nové přírodní přípravky pro rostliny chrání před škůdci a podporují růst

Dva zcela nové biologické přípravky na ochranu a podporu růstu rostlin vyvinuli vědci z Biologického centra Akademie věd ČR (BC AV ČR). Oba produkty jsou zcela přírodní a jsou určené zejména pěstitelům pokojových rostlin a zahrádkářům. Jsou vhodné pro pěstování všech plodin včetně zeleniny, bylin a ovocných a okrasných rostlin. Přípravky zušlechťují půdu, zvyšují využití živin a chrání rostliny před hmyzími škůdci.

Oba přípravky jsou výsledkem několikaletého vývoje v laboratořích Entomologického ústavu BC AV ČR. Zapravují se do půdy v květináčích i záhonech. Jeden z přípravků, NEMASIL FORTE®, využívá pro ochranu rostlin před hmyzími škůdci jejich přirozené nepřátele – parazitické hlístice. Druhý produkt,  SUPRESIL DUO®, zase obsahuje užitečné mikroskopické houby, které prospívají rostlinám a vylepšují vlastnosti půdy. Oba přípravky lze přitom kombinovat a využít tak synergického účinku těchto organismů.

„Během několika předchozích let jsme postupně vylepšovali techniky masového množení hlístic, abychom se mohli naplno věnovat terénnímu výzkumu a aplikacím hlístic. Zároveň jsme se od účastníků našich letních kurzů biologické ochrany rostlin dozvídali, že by uvítali přípravek ve velikosti vhodné pro potřeby drobných bytových pěstitelů pokojových rostlin. Odtud už byl jen krůček k tomu vytvořit jednoduše aplikovatelný produkt,“ říká Jiří Nermuť o vzniku přípravku NEMASIL FORTE®. Přípravek obsahuje původní českou hlístici Steinernema feltiae, což je vůbec nejčastější druh parazitických háďátek v České republice. Tato hlístice hubí hmyzí škůdce, zejména smutnice, ale i lalokonosce, pochmurnatky, vrtalky nebo osenice. V jednom balíčku se nachází 500 tisíc hlístic, které jsou uloženy v pěstební substrátové přísadě - vermikulitu. Jeho nespornou výhodou je, že provzdušněním půdy, a tedy i snížením její vlhkosti, pomáhá bojovat proti řadě škůdců a původců chorob.

Účinky přípravku SUPRESIL DUO® zkoušeli dobrovolníci v domácích podmínkách. Vlevo sazenice rajčete, u nějž byl použit přípravek, a v pravo sazenice, kde použit nebyl. Foto: Michaela Rossmannová

Stejně tak biostimulant SUPRESIL DUO® prošel několikaletým vývojem, byl ověřen v mnoha laboratorních experimentech a analýzách. V jarních měsících letošního roku se navíc do testování přípravku zapojili dobrovolníci, kteří jej odzkoušeli přímo na svých rostlinách ve svých bytech či sklenících. „Velký zájem pěstitelů o náš přípravek, kdy se nám za jediný den po zveřejnění výzvy zaregistrovalo přes sto zájemců, nás mile překvapil. Ještě více nás však těší, že většina pěstitelů, kteří  SUPRESIL DUO® vyzkoušeli, nám píše, jak se zlepšil růst a zdravotní stav jejich rostlin. Zpětná vazba od těchto uživatelů je pro nás velmi cenná, protože sami nemáme kapacitu na otestování přípravku u tak širokého spektra druhů rostlin i podmínek,“ říká Rostislav Zemek, v jehož laboratoři tento rostlinný přípravek vznikl. SUPRESIL DUO® obsahuje dva druhy užitečných mikroorganismů, a to spory i hyfy vybraných kmenů entomopatogenní houby Cordyceps (Isaria) fumusorosea a mykoparazitické houby Trichoderma harzianum. Ty prospívají zdraví rostlin, zlepšují využití živin a omezují výskyt škůdců a patogenů v půdě.

 

Přípravek SUPRESIL DUO® v experimentu se sazenicemi okurek. V květináči vpravo byl přípravek použit.

 

Oba přípravky jsou schváleny Ústředním kontrolním a zkušebním ústavem zemědělským a jsou povoleny pro použití v ekologické produkci v souladu s Nařízením Evropského parlamentu a Rady (EU) 2018/848. Přípravky vznikly jako výstupy projektu TP01010022 Podpora ověření aplikačního potenciálu 2.0 na Biologickém centru AV ČR se státní podporou Technologické agentury ČR v rámci Programu GAMA 2.

 

 

Podrobně o přípravcích

NEMASIL FORTE® - Smutnice nemají šanci! 

NEMASIL FORTE® je 100% biologický přípravek na ochranu rostlin před hmyzími škůdci, zejména těmi, kteří žijí v půdě. Přípravek obsahuje původní českou hlístici Steinernema feltiae, což je vůbec nejčastější druh parazitických háďátek v České republice, hubící hmyzí škůdce. Háďátka jsou ve vlhkém vermikulitu, jehož aplikace vylehčuje a zušlechťuje půdu.

  • Stoprocentně přírodní produkt.
  • Účinný organismus původní v České republice.
  • Obohacuje půdu o vysoce účinné parazity hubící hmyzí škůdce.
  • Zcela bezpečný pro necílové organismy, člověka i domácí mazlíčky.
  • Hubí larvy hmyzu během několika dnů.
  • Hlístice v půdě přetrvávají a poskytují dlouhodobou ochranu.
  • Inertní nosič vylehčuje, provzdušňuje a zušlechťuje půdu.

 

SUPRESIL DUO® - Přírodní dávka vitality pro rostliny!

SUPRESIL DUO® je přírodní biostimulant pro rostliny, který obsahuje dva druhy užitečných mikroskopických hub. Tyto houby podporují růst rostlin, zvyšují jejich vitalitu a odolnost, zároveň zabraňují výskytu škůdců a nemocí rostlin a také vylepšují vlastnosti půdy. Biostimulant lze použít při pěstování všech plodin včetně zeleniny, bylin a ovocných a okrasných rostlin. 

  • Jedná se o zcela přírodní produkt.
  • Obohacuje půdu či pěstební substrát o užitečné mikroorganismy.
  • Má pozitivní vliv na vzcházení rostlin.
  • Podporuje rozvoj kořenového systému.
  • Omezuje výskyt škůdců a rostlinných patogenů.
  • Urychluje rozkládání organických látek v půdě a uvolňování minerálních živin.
  • Stimuluje růst rostlin a zvyšuje jejich vitalitu a odolnost vůči stresovým faktorům.
Zpět

 

KONTAKT

Biologické centrum AV ČR, v.v.i.
Branišovská 1160/31
370 05 České Budějovice
Datová schránka: r84nds8

 

+420 387 775 111 (ústředna)
+420 387 775 051 (sekretariát)
+420 778 468 552 (pro média)

NAJÍT PRACOVNÍKA

Biologické centrum Google mapa

Přihlášení do intranetu

Pro přihlášení do intranetu zadejte Vaše přihlašovací údaje

×