HR Excellence in Science
Datum: 08.06.2023

Začal Veletrh vědy, největší vědecká akce v České republice

Nenechte si ujít Veletrh vědy, který otevřel své brány široké veřejnosti ve čtvrtek 8. června v 10 hodin. V areálu PVA EXPO PRAHA v Letňanech se prezentuje více než 100 vědeckých pracovišť, firem i science center. Nechybí ani Biologické centrum AV ČR. Třídenní akci pořádá Akademie věd ČR. Vstup je zdarma.

Zveme Vás do expozice Biologického centra ve vstupní hale veletrhu, která Vás zavede do světa pod hladinou.

Ponořte se s námi do sladkých vod a nahlédněte do výzkumu hydrobiologů. Dozvíte se třeba, co jsme zjistili o našem největším sladkovodním predátorovi, sumci velkém, např. co vše jsme mu našli v potravě, jakého věku se dožívá a kde nejraději plave. Taky představíme šumavského pstruha. Věděli jste, že v sedmdesátých letech minulého století v šumavských jezerech kvůli okyselení vody zcela vyhynul a že se na začátku milénia díky zotavování přírody začal opět vracet? Nejsou to ale zdaleka jen ryby, co zkoumáme. Ukážeme vám neméně důležité hráče vodních ekosystémů, jako je zooplankton, fytoplankton, bakterie, ale také živiny, které přitékají z okolní krajiny a lidských sídel. Budete si moct vyzkoušet, jak dobře se orientujete v druzích ryb, v potravních řetězcích, zkusíte si spočítat věk ryby z šupin a taky si můžete zahrát na zdravotníky z akvakultur, kteří ošetřují kapry očkováním.

Kromě expozic můžete navštívit vědecká představení pro školy, panelové diskuze, přednášky, workshopy a besedy – to vše v multimediálním sále s obří obrazovkou o rozloze 80 m2. Nebudou chybět ani oblíbené science show – zábavné experimenty doprovázené výbuchy, ohněm a dýmem.

Mladší školáci se mohou těšit na vyprávění o vzniku Sluneční soustavy a života na Zemi. Ti úplně nejmenší jsou zváni na pohádku Běla mezi včelami, která děti zavede do včelího úlu. Panelové diskuze, tradičně moderované Václavem Moravcem, se budou letos věnovat energetice, genové terapii či právu na nenávist.

Navštivte Veletrh vědy od čtvrtka 8.6. do soboty 10.6. vždy od 10 do 18 hodin!

Zpět

 

KONTAKT

Biologické centrum AV ČR, v.v.i.
Branišovská 1160/31
370 05 České Budějovice
Datová schránka: r84nds8

 

+420 387 775 111 (ústředna)
+420 387 775 051 (sekretariát)
+420 778 468 552 (pro média)

NAJÍT PRACOVNÍKA

Biologické centrum Google mapa

Přihlášení do intranetu

Pro přihlášení do intranetu zadejte Vaše přihlašovací údaje

×