HR Excellence in Science
Datum: 28.07.2023

Hydrobiolog k úhynu ryb na Odře: Klíčová je teplota vody, déšť mohl spíš uškodit

Na řece Odře ve středu 26. července uhynuly stovky ryb, které se po proudu dostaly až do Polska. Příčiny úhynu zatím nejsou známé, pravděpodobně došlo k vyčerpání kyslíku. Důvodů, proč se ryby v řece Odře udusily, může být vícero. Hydrobiolog Martin Čech z Biologického centra AV ČR vysvětluje pro Seznam Zprávy, jak k poklesu kyslíku v řece dojde a jak proti tomu lze bojovat.

Ilustrační foto: Jerzy Górecki z Pixabay

Výsledky analýzy vzorků budou k dispozici zřejmě až za několik dnů, podle vyjádření Povodí Odry ale mohl být příčinou nedostatek kyslíku.

„Klíčovým faktorem pro to, kolik kyslíku ve vodě je, je teplota vody,“ říká v rozhovoru pro Seznam Zprávy vědecký pracovník Hydrobiologického ústavu Biologického centra Akademie věd ČR Martin Čech.

Zároveň vysvětluje, jak je možné tomu zabránit. I proč nedávné ochlazení a deště nepomohly, naopak mohly spíš uškodit. „Zatímco vzduch se ochladí, řekněme, z hodiny na hodinu, tak u vody je setrvačnost v řádu dnů až týdnů,“ vysvětluje.

Podle informací, které zatím máme, uhynula zhruba dvě procenta ryb v řece. Předběžné informace pak hovoří o tom, že příčinou nejspíš byl nedostatek kyslíku ve vodě. Jak se to vlastně projevuje?

Obecně se dá říct, že klíčovým faktorem pro to, kolik kyslíku ve vodě je, je teplota vody. Bohužel pro ryby, čím je vyšší teplota vody, tím obecně se kyslík ve vodě méně ochotně rozpouští.

V těch současných podmínkách je voda hodně teplá a dostává se až na polovinu obecných koncentrací, co ve vodě bývají. A záleží i na tom, jestli ve vodě není další biologický materiál, který by ten kyslík odčerpával, jako řasy, sinice, bakterie.

Řasy a sinice v podobě vodního květu, který je v těchto teplotních podmínkách docela typický pro přehrady a rybníky, ale dokonce i pro řeky, ve dne kyslík produkují díky fotosyntéze. Ale je třeba si uvědomit, že v noci ho spotřebovávají, vydýchají ho.

Další věc je, že jak je tam těch řas hodně, rychle se množí a nejstarší jedinci hynou. A ten rozkladný proces zase spotřebovává spoustu kyslíku. Pokud je nad ránem zataženo, tak se fotosyntéza zpozdí a zrovna v ten moment, kdy je kyslíku z vody nejméně, to někteří nejcitlivější jedinci ryb prostě neudýchají.

 

Celý rozhovor na Seznamzpravy.cz: Hydrobiolog k úhynu na Odře: Klíčová je teplota vody, déšť mohl spíš uškodit

Zpět

 

KONTAKT

Biologické centrum AV ČR, v.v.i.
Branišovská 1160/31
370 05 České Budějovice
Datová schránka: r84nds8

 

+420 387 775 111 (ústředna)
+420 387 775 051 (sekretariát)
+420 778 468 552 (pro média)

NAJÍT PRACOVNÍKA

Biologické centrum Google mapa

Přihlášení do intranetu

Pro přihlášení do intranetu zadejte Vaše přihlašovací údaje

×