HR Excellence in Science
Datum: 27.03.2024

Pátrání po drobných savcích v horách Nové Guineje

Oblast Nové Guineje patří k druhově nejbohatším místům na světě. Nachází se severně od Austrálie a jihovýchodně od Asie a díky své topografické členitosti a geografické izolaci je na Nové Guineji obrovská rozmanitost života, z velké části endemická. Na ostrově žije nejméně 40 druhů drobných savců, které se nevyskytují nikde jinde na světě. Drobní savci v této oblasti však nejsou intenzivně sledováni a o jejich výskytu, stavu populací a ohrožení víme jen málo.

Ilustrační snímek: paježura. Creative commons license Flickr

Rozšířit znalosti o životě zdejších drobných savců si klade za cíl papuánský výzkumník Daniel Solomon Okena, doktorský student Jihočeské univerzity a Biologického centra AV ČR. Ve svém projektu se zaměřuje na průzkum společenstev nelétavých savců podél výškového gradientu na poloostrově Huon v severovýchodní části Papuy-Nové Guineje.

Daniel již zmapoval řadu lokalit až do neuvěřitelné nadmořské výšky 3 700 m. Se svým týmem pracuje na různých stanovištích od hustého nížinného lesa, horského deštného pralesa až po vysokohorské pastviny. Kromě výzkumných metod jako Elliott či odchyt do pastí také využívá zkušenosti místních lovců. Ti jsou někdy ochotni podělit se o lebky a další vzorky, díky nimž získá výzkumný tým lepší představu o výskytu určitých druhů.

Přestože výzkum je v těchto odlehlých horských lokalitách velmi náročný a vyžaduje pohyb po strmých a nebezpečných lesních stezkách, výzkumníka to neodradilo. "Už jen to, že jsem v terénu, je úžasné. Člověk si může užívat přírody. Když ale začnete pozorovat savce zblízka z pastí a od lovců, adrenalin vyskočí na úplně jinou úroveň."

 

Vlevo Daniel Solomon Okena s paježurou. Vpravo výzkumný tým v terénu. Archiv Daniela Okeny

Studie zatím zdokumentovala řadu hlodavců, vačnatců a ptakořitních (pravděpodobně také první paježuru Bartonovu Zaglossus bartoni, která byla kdy zaznamenána pomocí odchytu do pasti). Výsledky Danielovy studie hlodavců zahrnují řadu endemických druhů, jako je myš Ellermanova Pseudohydromys ellermani (nejméně dotčená), krysa drobnozubá Macruromys major (nejméně dotčená) a myš Microhydromys argenteus (nedostatek údajů). Shromažďování nových záznamů o hlodavcích s nedostatkem údajů, jako je u posledně jmenovaného druhu, bude užitečné zejména při aktualizaci jejich hodnocení v Červeném seznamu, protože nám poskytne lepší představu o rozšíření a potenciálním stavu ochrany málo studovaných taxonů.

V další etapě doktorského studia se Daniel zaměřuje více na odchyt do pastí, díky nimž chce zaznamenat druhy, které se jinými metodami nedaří nalézt. Kromě toho Daniel nadále pracuje na identifikaci všech nasbíraných exemplářů. K tomu používá i metodu genetické sekvenace, protože některé druhy mohou vypadat dost podobně, ale jedná se o zcela odlišné taxony. To je častý problém u některých skupiny hlodavců.

Doktorské studium Daniela Salomona Okeny je podporováno Biologickým centrem Akademie věd ČR (ve spolupráci s Novoguinejským centrem Binatang), Jihočeskou univerzitou a Univerzitou Karlovou (ve spolupráci s Ústavem biologie obratlovců AV ČR).

 

Zdroj: SMSG Searching for mammals in the mountains of New Guinea

Zpět

 

KONTAKT

Biologické centrum AV ČR, v.v.i.
Branišovská 1160/31
370 05 České Budějovice
Datová schránka: r84nds8

 

+420 387 775 111 (ústředna)
+420 387 775 051 (sekretariát)
+420 778 468 552 (pro média)

NAJÍT PRACOVNÍKA

Biologické centrum Google mapa

Přihlášení do intranetu

Pro přihlášení do intranetu zadejte Vaše přihlašovací údaje

×