Je bezpečné jíst ryby z českých řek?
Vědci z Hydrobiologického ústavu zkoumají, jaké škodlivé látky se vyskytují ve vodě, sedimentu a vodních organismech v řece Ohři. Výzkum pod vedením Lukáše Vejříka potrvá tři roky. Tato řeka představuje ideální modelový systém pro studium znečištění – její dlouhá historie průmyslu a těžby z ní činí místo s výskytem různých znečišťujících látek, a to jak z minulosti, tak ze současnosti.
Řeka Ohře zároveň protéká Karlovarským a Ústeckým krajem – oblastmi, které jsou často opomíjeny nejen z hlediska výzkumu, ale i péče o životní prostředí. V rámci terénních prací na vodní nádrži Skalka navštívila výzkumný tým z Hydrobiologického a Mikrobiologického ústavu Akademie věd ČR také reportérka Radiožurnálu. Díky tomu si můžete poslechnout autentickou reportáž přímo z terénu a nahlédnout do zákulisí tohoto výzkumu.
Dozvíte se o chemikáliích, které vědci našli v tělech ryb, o nejvíce kontaminovaných druzích ryb, i o tom, jaké ryby si raději odepřít a nekonzumovat.
Foto: Eva Kézrová, Český rozhlas