HR Excellence in Science
Datum: 24.03.2016

eLife: K čemu je dobrý hemoglobin v klíštěcí potravě?

Perner, Šíma, Konvičková, Sojka, Hajdušek, Kopáček

Homeostáze hemu a železa je u většiny eukaryotických buněk založena na rovnováze mezi biosyntézou hemu a jeho degradací. To ale není případ klíšťat, která ztratila schopnost hem syntetizovat i rozkládat.

Metoda in-vitro krmení klíšťat, původně vyvinutá na Univerzitě Neuchatel (Švýcarsko), umožńuje bez použití živých zvířat simulovat přirozené sání a přitom manipulovat složení potravy. Projekt Laboratoře imunologie vektorů Parazitologický ústavu, BC AVČR je (za využití silikonové imitace kůže a „kravího parfému“), zaměřen na identifikaci jednotlivých složek klíštěcí potravy, které jsou nezbytně důležité pro jejich fyziologii.

In vitro  krmení klíšťat na plné krvi a séru bez hemoglobinu překvapivě ukázalo, že hemoglobin, který představuje 70% celkových proteinů krve, je nahraditelný jako zdroj aminokyselin pro produkci vajíček. Hostitelský hemoglobin je však nenahraditelný zdroj hemu, který je nutný pro  úspěšnou embryogenezi a reprodukci klíšťat. Dále bylo experimentálně prokázáno, že hem z hostitelského hemoglobinu není zdrojem železa, nezbytného pro důležité metabolické procesy. Funkční studie založená na RNA interferenci dále odhalila, jak je hem klíštětem získáván a distribuován.  Obsáhlá práce Jana Pernera  a kolegů “Acquisition of exogenous haem is essential for tick reproduction” (eLIFE, 2016), významně rozšiřuje dosavadní znalosti o hemové auxotrofii klíšťat a podtrhuje význam metabolismu hemu a železa v cíleném výzkumu zaměřeném na boj proti klíšťatům a jimi přenášeným onemocněním.

Celý článek k přečtení zde: http://elifesciences.org/content/5/e12318v2

Perner J., Sobotka R., Šíma R., Konvičková J., Sojka D., Lagerblad de Oliveira P., Hajdušek O., Kopáček P. 2016: Acquisition of exogenous haem is essential for tick reproduction. eLife 5: e12318.

Zpět

 

KONTAKT

Biologické centrum AV ČR, v.v.i.
Branišovská 1160/31
370 05 České Budějovice
Datová schránka: r84nds8

 

+420 387 775 111 (ústředna)
+420 387 775 051 (sekretariát)
+420 778 468 552 (pro média)

NAJÍT PRACOVNÍKA

Biologické centrum Google mapa

Přihlášení do intranetu

Pro přihlášení do intranetu zadejte Vaše přihlašovací údaje

×