HR Excellence in Science

Noc vědců 2020

Noc vědců 2020
Datum: 27.11.2020 17:00 - 29.11.2020 18:00
Odkaz: www.nocvedcu.cz

Noc vědců na Biologickém centru AV ČR.

Zatímco celá republika bude kvůli epidemiologickým opatřením během Noci vědců pulsovat v on-line světě, Biologické centrum Akademie věd ČR se chystá naopak vytáhnout diváky od obrazovek. Nenechte si ujít LOV ŽELVUŠEK!

Českobudějovičtí biologové vybrali 100 míst v jižních Čechách, kde buďto prováděli výzkum, nebo jsou to místa zajímavá přírodně, kulturně či historicky. Na tato místa ukryli 3D modely želvušek a přesně v den Noci vědců zveřejní on-line mapu s vyznačenými souřadnicemi. Hned další den může začít pátrací akce.

„Želvušky jsme nevybrali náhodně. Jsou to mikroskopičtí živočichové, kteří jsou známí pro svůj um přežít téměř cokoli. V tom se směle vyrovnají robotům,“ říká Daniela Procházková. Želvušky během deseti minut zastaví všechny své životní funkce, zapouzdří se a přežijí teploty od -273°C po 100°C, vysoké dávky radioaktivního záření, nepotřebují jíst, pít ani dýchat a vydrží klidně i v kosmu. Takhle vydrží měsíce, ba dokonce roky, a když se okolní podmínky zase vylepší, želvušky se probudí a žijí dál.  

Ke hře budou lidé potřebovat mobil s GPS a čtečkou QR kódů. Ulovené želvušky si mohou odnést domů a pochlubit se s nimi na sociálních sítích.

ON-LINE PROGRAM

Na online svět vědci z Biologického centra ale rozhodně nezanevřeli. Pro Noc vědců nabízejí třeba speciální šifrovací program (DNA šifrovač), který zakóduje jakékoliv sdělení, podobně jako to dělá DNA v každé živé buňce. V krátkém videu také pozvou zájemce do nitra buňky, aby měli možnost přesvědčit se, jak důmyslně je uspořádaná a funguje jako živý robot. Neméně propracovaný je život sociálního hmyzu. Jihočeští biologové zveřejní video, v němž se vydali detailně prozkoumat hnízdo divokých sršní. Věděli jste například, že sršni umí svůj jed vystříknout a že pracují 22 hodin denně?   

V programu Biologického centra nebudou chybět ani virtuální 3D prohlídky laboratoří a on-line výstava snímků z nejvýkonnějších mikroskopů.

Noc vědců je celorepubliková vědecko-popularizační akce, která zapojuje všechny zájemce do inspirujícího prostředí vědy.

Sledujte událost na Facebooku a web www.nocvedcu.cz.


 

Zpět

KONTAKT

Biologické centrum AV ČR, v.v.i.
Branišovská 1160/31
370 05 České Budějovice
Datová schránka: r84nds8

 

+420 387 775 111 (ústředna)
+420 387 775 051 (sekretariát)
+420 778 468 552 (pro média)

NAJÍT PRACOVNÍKA

Biologické centrum Google mapa

Přihlášení do intranetu

Pro přihlášení do intranetu zadejte Vaše přihlašovací údaje

×