HR Excellence in Science
Datum: 29.03.2008

Hejtman ocenil jihočeské biology

Předáním pamětních medailí Jihočeského kraje ocenil v pátek 28.3.2008 jihočeský hejtman Jan Zahradník významný objev, kterého dosáhl čtyřčlenný tým jihočeských biologů. Tým, ve kterém pracovali pod vedením mikrobiologa Miroslava Oborníka z Parazitologického ústavu Biologického centra Akademie věd ČR a Přírodovědecké fakulty Jihočeské univerzity studenti Přírodovědecké fakulty Jihočeské univerzity Jan Janouškovec, Tomáš Chrudimský a Marie Vancová, objevil předchůdce malárie. Předka parazitických prvoků, kteří způsobují malárii a toxoplazmózu, našli českobudějovičtí vědci spolu s kolegy z Austrálie, Skotska a USA. Z praktického hlediska může tento významný objev značně přispět k vývoji léků proti malárii.

Zdroj: Jihočeský kraj - oficiální server provozovaný Krajským úřadem

Čeští vědci našli předka parazitů

Článek v Deníku Právo dne 29.3.2008

Deník Právo otiskl dne 29. 3. 2008 článek o udělení pamětních medailí Jihočeského kraje vědcům z Přírodovědecké fakulty a Biologického centra AV ČR za objev prvoka, kterého lze využít pro testování léků proti malárii.

Laicky řečeno pradědečka malárie objevili jihočeští vědci ve spolupráci s kolegy z Austrálie, Skotska a USA. Nově popsaný prvok dostal název Chromea velia a jeho další studium může pomoci přispět k vývoji léku proti tomuto nebezpečnému onemocnění. Českobudějovický vědecký tým, ve kterém pracovali pod vedením mikrobiologa Miroslava Oborníka z Parazitologického ústavu Biologického centra Akademie věd ČR v Českých Budějovicích studenti Přírodovědecké fakulty Jihočeské univerzity Jan Janouškovec, Tomáš Chrudimský a Marie Vancová, ocenil v pátek pamětní medailí hejtman Jihočeského kraje Jan Zahradník (ODS).

„My jsme ho neobjevili,“ řekl hejtmanovi hned v úvodu skromně Miroslav Oborník, kterého v roce 2004 oslovil australský vědec Rober Moor. Ten prvoka jako první izoloval z mořského korálu, nikdo na světě mu ale nedokázal říci, co vlastně nalezl. Až jihočeští vědci provedli molekulární analýzu organismu a učinili převratný objev, který může vědcům pochopit evoluci parazitologických prvoků. „Chromea je v podstatě živou fosilií, je to extrémně starý organismus, jehož stáří se odhaduje na 750 miliónů let. Až dvě stě miliónů let poté se teprve objevily pozemské rostliny,“ vysvětlil ještě Oborník.

Z hlediska praktického využití by se mohla Chromea v budoucnu uplatnit hlavně při testování léků proti malárii. Dnes se k tomu používá přímo Plasmodium – prvok způsobující malárii, což je velmi drahé a pro laboratorní pracovníky také nebezpečné. „Při použití Chromey by to mohlo vyjít pětsetkrát až tisíckrát levněji, protože je to odolný a nenáročný prvok. A bylo by to mnohem bezpečnější,“ dodal Oborník.

Biologický výzkum v Jihočeském kraji dosahuje dlouhodobě dobrých výsledků. Výsledy Biologického centra si tak zasluhují podle hejtmana Zahradníka velkou pozornost.

„Každoročně oceníme dvě nejlepší publikace, případně patentové přihlášky. Práce vybere a zdůvodní vedení Biologického centra a autoři nejlepší práce obdrží odměnu ve výši třiceti tisíc, autoři druhé nejlepší dvacet tisíc korun. Zahajujeme tímto tradici odměňování výsledků vědeckého výzkumu,“ uvedl Zahradník.

 

 

KONTAKT

Biologické centrum AV ČR, v.v.i.
Branišovská 1160/31
370 05 České Budějovice
Datová schránka: r84nds8

 

+420 387 775 111 (ústředna)
+420 387 775 051 (sekretariát)
+420 778 468 552 (pro média)

NAJÍT PRACOVNÍKA

Biologické centrum Google mapa

Přihlášení do intranetu

Pro přihlášení do intranetu zadejte Vaše přihlašovací údaje

×