HR Excellence in Science
Datum: 20.05.2019

Akademie řeší aktuální výzvy: vědci představili dosavadní výsledky Strategie AV21

Biologické centrum se již pátým rokem podílí na řešení výzkumného programu „Rozmanitost života a zdraví ekosystémů“ (ROZE), který se letos blíží do svého finiše stejně jako mnoho jiných většinou pětiletých programů realizovaných v rámci Strategie AV21. V duchu jejího motta "Špičkový výzkum ve veřejném zájmu" představili koordinátoři jednotlivých programů na dvoudenní konferenci dosavadní výsledky a jejich přínosy pro lidskou společnost.

Výsledky programu Rozmanitost života a zdraví ekosystémů prezentoval jeho koordinátor Josef Špak z Biologického centra AV ČR, který se soustředil na tři hlavní témata. Prvním byly sbírky různých organismů na pracovištích Akademie věd ČR vznikající jako součást výzkumných programů – například sbírka hub pro identifikaci těch, které výborně rozkládají rostlinné zbytky, takže mají velký potenciálv biotechnologiích – abychom se dostali z doby skládkové do doby recyklační a k lepšímu využití biomasy.

Další oblastí je monitoring organismů a zdraví ekosystémů po lepší ochranu přírody. Velmi sledovaným tématem programu je monitoring zdraví a dlouhověkosti včel. Studuje se ale např. i role feromonové komunikace v rozmnožování ryb. V oblasti zdraví krajiny, půdy a vod je mediálně nejsledovanějším tématem návrat velkých kopytníků do české krajiny.

Badatelé však věnují pozornost i půdě – její biologii, využívání a degradaci, půdním organismům a tzv. službám ekosystémů. Mezi jejich nejdůležitější cíle přitom patří usnadnit přenos získaných informací mezi vědeckou obcí, k politikům a správním orgánům.

Videozáznam z prezentace programu ROZE

 

Více o dalších programech Strategie AV21 na webových stránkách Akademie věd ČR.

 

KONTAKT

Biologické centrum AV ČR, v.v.i.
Branišovská 1160/31
370 05 České Budějovice
Datová schránka: r84nds8

 

+420 387 775 111 (ústředna)
+420 387 775 051 (sekretariát)
+420 778 468 552 (pro média)

NAJÍT PRACOVNÍKA

Biologické centrum Google mapa

Přihlášení do intranetu

Pro přihlášení do intranetu zadejte Vaše přihlašovací údaje

×