HR Excellence in Science
Datum: 07.05.2020

Dostali jsme nové české masky nejvyšší kvality a ochrany FFP3

Vědci z Biologického centra AV ČR jsou mezi prvními, kdo dostali darem nové české masky pro nejvyšší stupeň ochrany FFP3. První dodávka výrobku, vyvinutého i vyrobeného v Česku, putovala do ústavů Akademie věd, kde se testují vzorky na přítomnost koronaviru. Pracovníci Biologického centra obdrželi 100 kusů, ochranné pomůcky již otestovali v ostrém provozu a používají je v obou laboratořích, kde probíhá diagnostika vzorků z nemocnic. Masky velmi dobře těsní a sedí na obličeji. Velmi děkujeme Fyzikálnímu ústavu AV ČR za tuto dodávku.

Polomasky RP95-M vycházejí z původního modelu vyvinutého na ČVUT. Sériovou produkci těchto kvalitnějších a zároveň levnějších modelů spustila CARDAM, dceřiná společnost Fyzikálního ústavu AV ČR, firmy Beneš a Lát a České zbrojovky. Týdně jich vyrobí 50 000 kusů.

„Maska umožňuje použití výměnných filtrů včetně filtrů P3 R, přesahujících úrovní ochrany třídu FFP3,“ vysvětluje Michael Prouza, ředitel Fyzikálního ústavu AV ČR, kde vědci vyvinuli speciální komoru na testování těsnosti masek.

Z důvodů maximálního urychlení výroby forem byly práce na formách pro výrobu masek rozděleny mezi šest nástrojáren, které paralelně pracovaly na deseti formách pro výrobu masek,“ dodává Jan Lát ze společnosti Beneš a Lát. Zásadní podíl na vytvoření podmínek pro tento druh spolupráce má Technologická agentura České republiky.

Pro bezpečnost masky je klíčová těsnost. „Každá maska byla podrobena podmínkám násobně náročnějším než při běžném provozu. Cílem je, aby se mezi pracovníky v první linii dostaly jen ty nejkvalitnější masky,“ vysvětluje Tomáš Jetmar, jehož tým má na starosti vývoj testovacího zařízení, které vzniklo přímo ve Fyzikálním ústavu AV ČR. 

Nové ochranné masky používají virologové v obou testovacích laboratořích Biologického centra, tj. na Parazitologickém ústavu i Ústavu molekulární biologie rostlin. Na snímku virolog Ondřej Lenz. Foto: Daniela Procházková, BC AV ČR

 

Vyšší kvalita, nižší cena, delší životnost

Zároveň nové masky vyjdou výrazně levněji než třeba respirátory FFP2, které poskytují významně nižší ochranu. „V porovnání s běžně dostupnými respirátory FFP2 jsou náklady na měsíční provoz více než desetkrát nižší,“ říká Ondřej Kurkin, ředitel společnosti CARDAM.

Díky odolným materiálům je masku možné opakovaně sterilizovat. Její životnost vědci stanovili na minimálně sto sterilizačních cyklů v autoklávu a na neomezený počet dezinfekcí.

Použitý částicový kombinovaný filtr P3 R odpovídá maximálnímu stupni ochrany a dle výrobce filtrů, firmy AVEC CHEM, v čistém prostředí nemocnice vydrží přibližně týden nepřetržitého provozu. Ve spolupráci Fyzikálního ústavu AV ČR a společnosti SIGMA Výzkumný a vývojový ústav navíc probíhá vývoj metody pro dezinfekci filtrů za účelem prodloužení jejich životnosti.

 

Použit text z tiskové zprávy AV ČR.

 

 

KONTAKT

Biologické centrum AV ČR, v.v.i.
Branišovská 1160/31
370 05 České Budějovice
Datová schránka: r84nds8

 

+420 387 775 111 (ústředna)
+420 387 775 051 (sekretariát)
+420 778 468 552 (pro média)

NAJÍT PRACOVNÍKA

Biologické centrum Google mapa

Přihlášení do intranetu

Pro přihlášení do intranetu zadejte Vaše přihlašovací údaje

×