HR Excellence in Science
Datum: 03.02.2022

Lov na zabijáka orlů: sinicový neurotoxin způsobuje vakuolární myelinopatii

Mezinárodní tým vědců, jehož součástí byli i vědci z Biologického centra AV ČR, potvrdil analýzou genomu, že sinice jsou zdrojem neurotoxické látky obsahující brom, která vstupuje do potravního řetězce a způsobuje úhyn orlů bělohlavých a dalších vodních organismů.

K pochopení záhadných úmrtí orlů bělohlavých v USA přispěl tým jihočeských vědců, který potvrdil, že ptáky zabíjí neurotoxin ze sinic. Sinice porůstají zavlečenou vodní rostlinu přeslenici a s ní se dostávají do potravního řetězce. Kromě orlů postihuje jed i další organismy. Český tým nalezl v genomu podezřelé sinice geny pro tvorbu toxinu a popsal, jak se do něj váže jedovatý brom. Zdroj bromu nebyl dosud potvrzen, spekuluje se o pesticidech. Celý problém je vizitkou vlivu člověka na okolní přírodu.

Spolupracující subjekty: Martin Luther University Halle-Wittenberg, Institute of Pharmacy; University of Athens (Georgia, USA), Mikrobiologický ústav AVČR

Publikace: Breinlinger S., Phillips T. J., Haram B. N., Mareš J., Martínez Yerena J. A., Hrouzek P., Sobotka R., Henderson W. M., Schmieder P., Williams S. M., Lauderdale J. D., Wilde H. D., Gerrin W., Kust A., Washington J. W., Wagner C., Geier B., Liebeke M., Enke H., Niedermayer T.H.J., Wilde S. B. (2021). Hunting the eagle killer: A cyanobacterial neurotoxin causes vacuolar myelinopathy. Science 371(6536): eaax9050.

 

Jedovatá sinice Aetokthonos hydrillicola / Orel bělohlavý (Haliaeetus leucocephalus).

Laboratorní kultura sinice posloužila k sekvenaci genomu a odhalení genů zodpovědných za produkci nebezpečného neurotoxinu. Na druhé ilustraci je častá oběť Orel bělohlavý.

Autoři fot: 1. Jan Mareš, 2. Petr Znachor.

Článek:

https://www.bc.cas.cz/novinky/detail/5903-cesti-vedci-pomohli-objasnit-zahadna-umrti-orlu-v-usa/

 

KONTAKT

Biologické centrum AV ČR, v.v.i.
Branišovská 1160/31
370 05 České Budějovice
Datová schránka: r84nds8

 

+420 387 775 111 (ústředna)
+420 387 775 051 (sekretariát)
+420 778 468 552 (pro média)

NAJÍT PRACOVNÍKA

Biologické centrum Google mapa

Přihlášení do intranetu

Pro přihlášení do intranetu zadejte Vaše přihlašovací údaje

×