HR Excellence in Science
Datum: 18.04.2020

Varování před phishingovými zprávami

Na základě upozornění Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) a Cesnetu dbejte prosím na zvýšenou opatrnost při práci s emailovými zprávami. Množí se phishingové útoky (Phishing viz. https://cs.wikipedia.org/wiki/Phishing) a další cílené útoky budou probíhat. Nejběžnějším důsledkem takového útoku pak bývá zašifrování dat napadeného a to ne jen lokálně na PC ale i ve všech dostupných síťových složkách – sdílené složky, zálohy, připojené externí disky, … Dalším typem phishingového útoku je ukradení a zneužití přihlašovacích údajů ať už do elektronického bankovnictví nebo emailu.

 

Na co si dát pozor?

Odesílatel – tím většinou bývá nesmyslná adresa. Nestačí pouze jméno odesílatele, ale je třeba si v poštovním klientu zobrazit celou adresu odesílatele. Někdy bývá doména odesílatele (část emailové adresy za @) nenápadně změněna, třeba jen jedno písmenko. Například místo @bc.cas.cz to může být třeba @bc.caz.cz

Oslovení a podpis – často neutrální „Ahoj zákazník“, „Vážený uživateli“, „Dobry den vazeni klienti!“ a další. Podpis často chybí nebo je opět nesmyslný.

Text emailu – i když google translator se stále zlepšuje, není dokonalý. V textech často najdete chyby způsobené nedokonalým překladem.

Příloha nebo odkaz – zde dávejte největší pozor. Pokud se vám něco nezdá na bodech uvedených výše, přílohu vůbec neotvírejte. Může obsahovat škodlivý kód díky kterému následně dojde k šifrování všech dat. Soubor v příloze může být pouze maskován a ve skutečnosti jde přímo o spustitelný soubor, například „dokument.pdf.exe“. V případě odkazu bývá skutečná cílová stránka jiná než je v emailu zobrazená. Pokud na odkaz najedete myší, zobrazí se skutečná adresa jak můžete vidět v příloze. V žádném případě neklikat a když už, tak nezadávat žádné přihlašovací údaje a nic nespouštět pokud budete vyzváni.

Doporučení:
- důkladně prohlížet emaily od koho co přišlo
- provádět i offline zálohy na externí disky nebo flash disky běžně nepřipojené k PC, ne pouze na centrálních nebo jiných síťových úložištích
- kontrolovat aktualizace antiviru (centrální antivir Kaspersky)

NUKIB - doporučení pro uživatele

 

KONTAKT

Biologické centrum AV ČR, v.v.i.
Branišovská 1160/31
370 05 České Budějovice
Datová schránka: r84nds8

 

+420 387 775 111 (ústředna)
+420 387 775 051 (sekretariát)
+420 778 468 552 (pro média)

NAJÍT PRACOVNÍKA

Biologické centrum Google mapa

Přihlášení do intranetu

Pro přihlášení do intranetu zadejte Vaše přihlašovací údaje

×