HR Excellence in Science
Datum: 02.06.2015

V areálu Biologického centra se pasou ovce

O ekologickou údržbu travnatých ploch v areálu Biologického centra se od konce května starají čtyři nové "zahradnice". Jsou jimi šestileté ovce, křízenci odolných plemen valaška a šumavka, které pocházejí z Novohradských hor. Ovce budou spásat trávu v areálu na Branišovské ulici i v areálu Na Sádkách. Na zimu se vrátí opět k majiteli do Novohradských hor.

Zavedení pastvy ovcí na vybraných plochách obou areálů BC je krom alternativní údržby trávníků též dalším krokem ke zlidštění zelených ploch a v neposlední řadě má být inspirací našich pracovníků, studentů i veřejnosti. Kde jinde než na biologicky zaměřené vědecké instituci by měla mít veřejnost možnost vidět, že alternativní údržba trávníků spásáním je možná i ve městech a že to není žádná věda. Pastva ovcí doplňuje již vloni zavedené změny v údržbě zeleně - jak ty viditelné na první pohled, např. mozaikové sekání trávníků či jezírka, tak úpravy, které se projeví až časem - dosazování vzácných místních odrůd ovocných stromů (započato Na Sádkách) a jiných domácích i okrasných stromů a keřů, odstraňování invazních
rostlin a stromů (křídlatka, javor jasanolistý, akát), nebo naopak průběžné dosévání a podpora nektaronosných a živných bylin v trávnících.


Ovečky jsou kříženci plemen valaška a šumavka. Ta rohatá je také samička - rohatost zdědila po valašce, které se velmi podobá, u níž jsou rohatá obě pohlaví. Naopak ta největší zase hodně připomíná šumavku. Jsou staré 6 let a na podzim se přesunou zpět domů do Novohradských hor. Většinu dní v týdnu dostávají suché pečivo, zbytek nutričních potřeb si samy pokryjí pastvou. Pokud suché pečivo, nikoliv však sladké (!), nasbíráte a necháte jej na vrátnici, ovce to velmi ocení. Prosíme, nekrmte ovce sami bez předchozí domluvy se zodpovědnou osobou (Miloslav Jirků) – zkušenost praví, že to pak nelze uhlídat. Děkujeme za pochopení. Vodu mají non-stop k dispozici ve vědru, které je denně doplňováno (mimochodem, za deštivých dnů nepijí). K dispozici mají rovněž minerální liz pro malé přežvýkavce, který s chutí využívají (černý truhlík vzadu pod jalovcem). Přístřešek ovce nepotřebují a deštivé počasí jim nikterak nevadí. I doma v Novohradských horách, kde přístřešek mají, za deště leží na louce a přežvykují, takže nás jejich majitel od jeho budování zrazoval, neb by ho stejně nevyužily. Zima jim ani za chladného počasí rozhodně není - mají vlnu, byť nedávno ostříhanou, a bachor, objemná to fermentační nádoba, je navíc hřeje zevnitř. Mnohem důležitější je pro ovce možnost schovat se v parných dnech před sluncem. Tomu je částečně podřízeno rozložení pasených ploch tak, aby vždy měly dostatek hlubokého stínu budov (Branišovská) či stromů (Na Sádkách). Na Branišovské budou ještě 2-3 týdny, podle toho, jak rychle plochu vypasou. Následně budou přesunuty Na Sádky, kde na ně čekají pestré kvetoucí louky. Až se ovce trošku otrkají, dostane jedna z nich zvoneček.

Užijte si přežvýkavce!

    

 
Zpět

 

KONTAKT

Biologické centrum AV ČR, v.v.i.
Branišovská 1160/31
370 05 České Budějovice
Datová schránka: r84nds8

 

+420 387 775 111 (ústředna)
+420 387 775 051 (sekretariát)
+420 778 468 552 (pro média)

NAJÍT PRACOVNÍKA

Biologické centrum Google mapa

Přihlášení do intranetu

Pro přihlášení do intranetu zadejte Vaše přihlašovací údaje

×