HR Excellence in Science
Datum: 29.12.2016

Příroda ve městě

Sdružení Calla ve spolupráci s odborníky z Biologického centra a Přírodovědecké fakulty Jihočeské univerzity spustila nový specializovaný web "Příroda ve městě", na němž zájemci najdou tipy a nápady, jak jednoduše podpořit běžné i ohrožené druhy živočichů a rostlin v městském prostředí.

„Mohlo by se zdát, že město neposkytuje rostlinám a živočichům příliš vhodné podmínky pro život. Ve skutečnosti však městské prostředí láká velké množství druhů a pro některé z nich představuje dokonce jednu z posledních nadějí na přežití v naší krajině,“ vysvětluje Jiří Řehounek z Cally, který má projekt na starosti.

Příkladem může být ohrožený motýl bělopásek tavolníkový, který v ČR přežívá pouze v jižních Čechách a v poslední době se šíří i v keřových výsadbách v parcích nebo živých plotech. Nebo brouci vázaní na staré stromy a mrtvé dřevo, např. celoevropsky chráněné druhy roháč obecný, tesařík obrovský či páchník hnědý.

Ohrožený bělopásek tavolníkový se v jižních Čechách šíří do výsadeb tavolníku a pámelníku ve městech. Foto Jiří Řehounek

„Zeleň v lidských sídlech a jejich okolí je dnes těžištěm výskytu mnoha ohrožených druhů vázaných na staré a osluněné stromy, protože takové stromy dnes v alejích, parcích a zahradách najdeme podstatně častěji, než v „přírodě“, tedy v běžných hospodářských lesích nebo v chráněných územích,“ shrnuje důležitost měst pro ochranu přírody entomolog Lukáš Čížek z Biologického centra AV ČR.

Nový web vychází ze semináře, který Calla uspořádala v květnu ve spolupráci s Biologickým centrem AV ČR a Přírodovědeckou fakultou JU, a obsahuje mimo jiné i prezentace ze zmíněného semináře. Právě v areálu obou institucí lze najít inspiraci pro změnu přístupu k městské zeleni – květnaté trávníky, tůňky s žábami a čolky, hmyzí hotely, nové výsadby původních keřů a krajových odrůd ovocných dřevin nebo dokonce umělou písečnou dunu se vzácnými rostlinami.

Parky a ulice prostě mohou vypadat docela jinak, než jsme zvyklí. A mnohdy to ani nemusí být finančně náročné. I městský trávník se může stát bohatě rozkvetlou loukou a lákat k opylování motýly a včely.

Nový web „Příroda ve městě“ najdou zájemci na http://calla.cz/prirodavemeste/.

 
Zpět

 

KONTAKT

Biologické centrum AV ČR, v.v.i.
Branišovská 1160/31
370 05 České Budějovice
Datová schránka: r84nds8

 

+420 387 775 111 (ústředna)
+420 387 775 051 (sekretariát)
+420 778 468 552 (pro média)

NAJÍT PRACOVNÍKA

Biologické centrum Google mapa

Přihlášení do intranetu

Pro přihlášení do intranetu zadejte Vaše přihlašovací údaje

×