HR Excellence in Science
Datum: 09.03.2020

Cena Wernera von Siemense

Již po dvaadvacáté byla vyhlášena cena Wernera von Siemense, která patří mezi nejvýznamnější nezávislé iniciativy svého druhu v Čechách, a to nejen svým rozsahem, ale i výší odměn. Za nejvýznamnější vědecký výsledek základního výzkumu byl oceněn tým Pavla Plevky (CEITEC MU), jehož členem byl i Daniel Růžek z Výzkumného ústavu veterinárního lékařství a z Biologického centra AV ČR. Odměnu ve výši 300 000 korun získal tým za popis struktury viru klíšťové encefalitidy a také jeho interakci s neutralizující protilátkou.

Nejvýznamnější výsledek základního výzkumu 2019
Mgr. Pavel Plevka, Ph.D. (vedoucí), Ing. Tibor Füzik, Ph.D. - CEITEC-Masarykova univerzita; Mgr. Petra Pokorná Formanová, Ph.D. - Masarykova univerzita, Výzkumný ústav veterinárního lékařství; doc. RNDr. Daniel Růžek, Ph.D. - Výzkumný ústav veterinárního lékařství, Biologické centrum AV ČR


Název práce: Struktura viru klíšťové encefalitidy a mechanismus jeho neutralizace monoklonální protilátkou. Virus klíšťové encefalitidy způsobuje každoročně okolo 13 000 případů zánětu mozku a mozkových blan. Česká republika patří mezi země s nejvyšším výskytem klíšťové encefalitidy na světě. Navzdory významu tohoto onemocnění nebyly struktura viru ani mechanismus jeho neutralizace protilátkami objasněny. Oceněná publikace popisuje strukturu částice viru klíšťové encefalitidy, zejména uspořádání jejího povrchu trořeného bílkovinami, které viru umožňují infikovat buňky. Dále ukazuje, jak se protilátky, součást imunitního systému, vážou na povrch virové částice a brání jejímu vstupu do hostitelské buňky. 

Zpět

 

KONTAKT

Biologické centrum AV ČR, v.v.i.
Branišovská 1160/31
370 05 České Budějovice
Datová schránka: r84nds8

 

+420 387 775 111 (ústředna)
+420 387 775 051 (sekretariát)
+420 778 468 552 (pro média)

NAJÍT PRACOVNÍKA

Biologické centrum Google mapa

Přihlášení do intranetu

Pro přihlášení do intranetu zadejte Vaše přihlašovací údaje

×