HR Excellence in Science
Datum: 16.04.2020

K testování přidáváme i výzkum diagnostiky a možností léčby koronavirové infekce

Vědečtí pracovníci českobudějovického Biologického centra Akademie věd ČR rychle zareagovali na společenskou potřebu a už od 23. března provádějí diagnostické testy na přítomnost koronaviru u vzorků z nemocnic Jihočeského kraje a nově Vysočiny. Do dnešního dne (16.4.) vyšetřili celkem 869 vzorků, přičemž 28 bylo pozitivních. Virologové nyní pokračují dále ve výzkumu. Využili příležitosti, že se při testování vzorků setkávají s novým koronavirem SARS-CoV-2, zařadili ho do své virové sbírky a zaměří se na detailnější výzkum viru. Chystají několik vědeckých projektů, které by mohly pomoci v boji s pandemií nemoci Covid-19.

„Na konci března jsme získali povolení pro nakládání s koronavirem od Státního úřadu pro jadernou bezpečnost, které nám umožňuje pracovat s živým virem a studovat jeho biologické vlastnosti a chování v buňkách. Takové povolení máme pro celou řadu dalších vysoce rizikových virů, jako jsou například viry vztekliny, žluté zimnice, Dengue nebo japonské encefalitidy,“ říká ředitel Biologického centra AV ČR a virolog Libor Grubhoffer. Výzkum koronaviru je v úplných začátcích. „Nejdříve jsme museli ze vzorků získat živý virus a namnožit ho v tkáňových kulturách do potřebného množství tak, aby bylo možné dál s ním pracovat a uchovávat ho v laboratorních podmínkách,“ popisuje virolog Martin Palus z Biologického centra AV ČR.

Nyní českobudějovičtí virologové zahájili spolupráci s Fyzikálním ústavem AV ČR, který vyvíjí vysoce citlivý biosenzor pro detekci koronaviru. Ten by měl přítomnost viru odhalit nejen v tělních tekutinách, ale i v jiných vzorcích, jako jsou stěry z různých povrchů nebo voda. Pracovníci Fyzikálního ústavu biosenzor původně vytvářeli pro vyhledávání škodlivých látek v potravinách, ale protože je technologie naprosto univerzální, lze ji přenastavit i na rozpoznávání virů. A právě s tím pomohou virologové z Biologického centra.

„Naším úkolem je otestovat a vybrat pro biosenzor protilátky, které specificky rozpoznávají virus SARS-CoV-2. Následně poskytneme kolegům virus v neinfekční podobě pro testování a nastavení technologie. Jakmile bude senzor nastavený, začneme ověřovat jeho funkčnost jak na vzorcích od pacientů, tak případně i na vzorcích z prostředí, do kterých budeme přidávat virus ve stanovených množstvích,“ vysvětluje virolog Václav Hönig z Biologického centra AV ČR.

Jihočeští biologové připravují také další vědecké projekty, v nichž se zaměří více na výzkum v oblasti diagnostiky a léčby koronaviru. Právě díky unikátnímu spojení výzkumné laboratoře vysokého zabezpečení BSL-3 a datům z testování vzorků ze zdejších nemocnic od místních lidí má Biologické centrum příležitost přijít rychle s novými postupy a řešením.

---

Diagnostika vzorků na přítomnost koronaviru na Biologickém centru AV ČR v datech:

  • 19. 3. 2020 získalo BC AV ČR povolení od Státního zdravotního ústavu pro testování vzorků na přítomnost koronaviru
  • Od 20. 3. 2020 zkušební testování
  • Od 23. 3. testování v ostrém provozu
  • 25. 3. získalo BC AV ČR povolení pro nakládání s koronavirem a zahajuje výzkum viru
  • Denní kapacita 100 testů
  • Jsou vyhodnocovány vzorky z jihočeských nemocnic a nově také z dvou nemocnic z Vysočiny
  • vzorky jsou vyhodnocovány průměrně během 8 hodin, nejpozději do 24 hodin od jejich obdržení, a to v závislosti na jejich množství  
  • k 16. 4. bylo vyšetřeno 869 vzorků, z toho 28 bylo pozitivních
Zpět

 

KONTAKT

Biologické centrum AV ČR, v.v.i.
Branišovská 1160/31
370 05 České Budějovice
Datová schránka: r84nds8

 

+420 387 775 111 (ústředna)
+420 387 775 051 (sekretariát)
+420 778 468 552 (pro média)

NAJÍT PRACOVNÍKA

Biologické centrum Google mapa

Přihlášení do intranetu

Pro přihlášení do intranetu zadejte Vaše přihlašovací údaje

×