HR Excellence in Science
Datum: 11.05.2020

Zvyšujeme testovací kapacity o 50 procent

Od pondělí 11. května spouští Biologické centrum Akademie věd ČR ostrý provoz v nové laboratoři, uzpůsobené pro testování vzorků na přítomnost koronaviru. Dosavadní testovací kapacita Biologického centra AV ČR, která funguje již od 23. března a činí sto analýz denně, se teď zvýší na 150 testů denně. V případě potřeby bude poté možné testovat celkem až 200 vzorků denně. V nově vybavené laboratoři pracují rostlinní virologové ve dvou týmech s celkem osmi lidmi. Vzorky od pacientů dostávají českobudějovičtí vědci z nemocnic Jihočeského kraje a Vysočiny.

„I když se teď rozvolňují epidemiologická opatření, testování stále zůstává základní nutností v boji s epidemií nemoci Covid-19 a předpokládáme, že tato potřeba potrvá několik dalších měsíců. Proto jsme se rozhodli navýšit naši kapacitu a jsme tak připraveni i na případnou další vlnu onemocnění,“ vysvětluje ředitel Biologického centra AV ČR Libor Grubhoffer.

Laboratoř vznikla na pracovišti Ústavu molekulární biologie rostlin, kde se běžně pracuje s viry, ale rostlinnými. Jen za poslední 3 roky zde vědci objevili přes 20 nových virů, škodících nejen na hospodářsky významných plodinách. „Metody práce s rostlinnými viry jsou na 99 procent stejné jako s koronavirem, hlavní změna jsou hygienické bezpečnostní podmínky. S klinickým materiálem obvykle nepracujeme, a proto jsme museli přizpůsobit laboratoř a stejně tak i pracovní postupy,“ říká virolog Igor Koloňuk, který vede nový testovací tým.  Laboratoř si vyžádala stavební úpravy, byla hermeticky oddělena od ventilačního systému v budově, vybudovala se nová hygienická smyčka a pořídilo se nové přístrojové vybavení (biohazard flow box BSL2, centrifuga a autokláv) tak, aby byl splněn potřebný hygienický a bezpečnostní standard.

Biologické centrum AV ČR se kromě diagnostiky vzorků z nemocnic soustředí i na výzkum koronaviru SARS-CoV-2 a vyvíjí metodiku na testování kvality protilátek z krve vyléčených pacientů. Virologové se rovněž podílejí na několika dalších projektech, v nichž řeší možnosti efektivnější diagnostiky a léčby koronaviru.

Nově vybavená laboratoř pro testování vzorků na přítomnost koronaviru. Virologové mají nasazeny nové české masky nejvyšší kvality a ochrany. Foto: Biologické centrum AV ČR

 

Více informací na webové stránce Biologického centra AV ČR – Jak pomáháme.

Zapojení Biologického centra AV ČR do boje proti koronaviru v datech:

19. 3. 2020 získalo BC AV ČR (Parazitologický ústav) povolení od Státního zdravotního ústavu pro testování vzorků na přítomnost koronaviru

Od 23. 3. 2020 testuje v ostrém provozu, denní kapacita 100 testů

25. 3. 2020 získalo BC AV ČR povolení pro nakládání s koronavirem a zahajuje výzkum viru

22. 4. 2020 získalo BC AV ČR (Ústav molekulární biologie rostlin) povolení od Státního zdravotního ústavu pro testování vzorků na přítomnost koronaviru

Od 11. 5. 2020 celková denní kapacita 150 testů. Po zapracování nové laboratoře a v případě potřeby bude možné testovat až 200 vzorků denně.

 

Jak se testujeme vzorky na koronavirus (animované video)

Zpět

 

KONTAKT

Biologické centrum AV ČR, v.v.i.
Branišovská 1160/31
370 05 České Budějovice
Datová schránka: r84nds8

 

+420 387 775 111 (ústředna)
+420 387 775 051 (sekretariát)
+420 778 468 552 (pro média)

NAJÍT PRACOVNÍKA

Biologické centrum Google mapa

Přihlášení do intranetu

Pro přihlášení do intranetu zadejte Vaše přihlašovací údaje

×