HR Excellence in Science
Datum: 18.05.2020

Kritika pomohla. Pod Pálavou přibylo vzácných motýlů, jasoňů dymnivkových

Sčítání kriticky ohrožených jasoňů dymnivkových v oboře Bulhary v Milovickém lese na začátku května ukázalo, že oproti loňsku se tu počet poletujících motýlů zvýšil. Část zdejších lesů se tu výrazně prosvětlila, což těmto vzácným lesním motýlům vyhovuje. Opatření na záchranu motýlů se realizovalo na základě studie Biologického centra AV ČR a po kritice, v níž vědci opakovaně upozorňovali na nevhodné způsoby hospodaření Státního podniku Lesy ČR v této chráněné lokalitě.

Jasoň dymnivkový. Foto: M. Hrouzek

Jasoň dymnivkový je kriticky ohrožený lesní motýl chráněný českou i mezinárodní legislativou. Dříve běžný druh již v Čechách vyhynul, na Moravě přežívá na posledních pár místech. "Milovický les byl donedávna na motýly mimořádně bohatý, žily tady tisíce jasoňů. Loni jsme tam ale napočítali už jen poslední kusy v jedné malé kolonii,“ říká entomolog Lukáš Čížek z Biologického centra AV ČR, který byl jedním z iniciátorů rychlého zavedení opatření na záchranu motýlů v Milovickém lese a který vede výzkumný projekt v programu Záchrana a obnova krajiny Strategie AV21 - Monitoring a záchrana motýlů

Jak ukázalo letošní květnové sčítání AOPK ČR, Správy CHKO Pálava, raketový pokles počtu vzácných jasoňů se zastavil. „S LČR se nám nyní podařilo domluvit, že se v místě, které navazuje na plochu obývanou posledními jasoni, prokácely hustší lesní porosty, vyřezaly keře a vytvořily migrační koridory. Výsledkem je světlý parkový les, který motýlům vyhovuje. Letos jsme tu napočítali odhadem 100–120 poletujících zvířat. Je vidět, že když se chce, je možné se domluvit na řešení, které funguje,“ konstatuje Jiří Kmet z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, vedoucí Správy CHKO Pálava.

Právě dlouhodobý způsob hospodaření státního podniku Lesy ČR v oboře Bulhary vedl k tomu, že druhy motýlů, vázané na světlé lesy, tady během posledních let prakticky vymizely. V loňském roce se už podařilo jasoně dymnivkového prokázat jen na jediném místě, kde poletovalo nejvýše 34 jedinců. V oboře chovaná zvířata totiž les kompletně vypasou, takže tu jasoni nemají dostatek potravy a úkrytů. Neprospívá jim ani frézování pasek určených k zalesnění a těžba pomocí obnovních bloků. LČR za tento způsob hospodaření dlouhodobě čelí kritice (viz též Schnoucí plantáže, vymírání chráněných druhů a absurdní obhajoba drastických zásahů v lesích. Vědci kritizují hospodaření i komunikaci Lesů ČR).

"Samozřejmě ještě není vyhráno, ale je jasně vidět, že řešení existuje. Tím je jednoznačně taková úprava hospodaření, které bude zdejším vzácným druhům rostlin a živočichů vyhovovat. Osud jasoně dymnivkového je tak především v rukou místních lesních hospodářů. Ideální příležitost ke změně přístupu se nabízí právě nyní, kdy se projednává nový lesní hospodářský plán pro Lesní hospodářský celek Židlochovice,“ uzavírá Jiří Kmet.

Jasoň dymnivkový, foto: M Vojtíšek

Jasoň dymnivkový je motýlem typickým pro tzv. světlé lesy, tedy ten typ prostředí, který z území ČR během posledních desetiletí téměř vymizel. Souvisí to s opuštěním tradičních způsobů hospodaření, jakými bylo třeba pařezení, a jejich náhradou tzv. moderním lesnictvím. Spolu se světlými lesy mizí i druhy na ně vázané (v Milovickém lese již před desetiletími vyhynuly další druhy lesních motýlů, např. okáč jílkový nebo hnědásek osikový). Je tedy zřejmé, že způsob hospodaření v lesích je pro přežití těchto organismů zcela zásadní.

 

Text byl vytvořen s využitím zdroje AOPK, Správa CHKO Pálava Vzácných motýlů jasoňů dymnivkových pod Pálavou přibylo

Zpět

 

KONTAKT

Biologické centrum AV ČR, v.v.i.
Branišovská 1160/31
370 05 České Budějovice
Datová schránka: r84nds8

 

+420 387 775 111 (ústředna)
+420 387 775 051 (sekretariát)
+420 778 468 552 (pro média)

NAJÍT PRACOVNÍKA

Biologické centrum Google mapa

Přihlášení do intranetu

Pro přihlášení do intranetu zadejte Vaše přihlašovací údaje

×