HR Excellence in Science
Datum: 16.07.2020

Věda hraje při zvládání pandemie klíčovou roli, ukázala konference

Vědci jednali spontánně, pružně a zásadně pomohli Česku překlenout období pandemie. I to zaznělo na celodenní konferenci o významu vědy a výzkumu pro zvládnutí zdravotních i socioekonomických dopadů nemoci covid-19. Akce se konala ve středu 15. července 2020 v Ústavu molekulární genetiky AV ČR a uspořádala ji Akademie věd ČR ve spolupráci s Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Radou pro výzkum, vývoj a inovace a Českou konferencí rektorů.

„Říká se, že věda je investice do blízké i vzdálené budoucnosti. A pod to bych se stokrát podepsala. Pandemie nám ukázala, jak moc je důležité, že má naše země relativně rozvinutou vědecko-výzkumnou infrastrukturu. Ta je totiž naprosto klíčová proto, aby se stát mohl v kritických situacích tohoto typu bránit,“ řekla předsedkyně Akademie věd ČR Eva Zažímalová.

Připomněla, že akademická pracoviště v boji s novým koronavirem zdaleka nepřispěla jenom testováním. Věnovala se také vývoji ochranných pomůcek, nových materiálů a testovacích metod nebo výzkumu viru samotného. Pandemie ale zaměstnala i odborníky na ekonomiku či sociální a humanitní vědy.

Biologické centrum se aktivně zapojilo do testování a výzkumu onemocnění COVID-19.

Připomínáme naši činnost:

Od 23. března 2020 vyšetřovalo Biologické centrum AV ČR vzorky na přítomnost koronaviru SARS-CoV-2. Vědečtí pracovníci prováděli zhruba 100 testů denně. Jednalo se o diagnostické testy pro přímý průkaz koronaviru, které umožňují informovat o nákaze ještě před propuknutím nemoci COVID-19. Zpracování klinických vzorků se provádělo v přísných podmínkách laboratoře s vysokým stupněm zabezpečení BSL-3 na Parazitologickém ústavu BC AV ČR.

V pondělí 11. května spustilo Biologické centrum Akademie věd ČR ostrý provoz v nové laboratoři, uzpůsobené pro testování vzorků na přítomnost koronaviru. Dosavadní testovací kapacita se tak zvýšila na 150 testů denně. V nově vybavené laboratoři pracovali rostlinní virologové z Ústavu molekulární biologie rostlin BC AV ČR.

Mimořádné testování bylo ukončeno 15. června 2020.

Více na odkazu:

Sekce koronavirus

Konferenci Věda a výzkum v boji s pandemií SARS-CoV-2/Covid 19 mohli zájemci sledovat i virtuálně prostřednictvím webového streamu. Její záznam je k vidění zde.

Záznam z tiskové konference:

Zdroj: AV_ČR_Věda hraje klíčovou roli

Zpět

 

KONTAKT

Biologické centrum AV ČR, v.v.i.
Branišovská 1160/31
370 05 České Budějovice
Datová schránka: r84nds8

 

+420 387 775 111 (ústředna)
+420 387 775 051 (sekretariát)
+420 778 468 552 (pro média)

NAJÍT PRACOVNÍKA

Biologické centrum Google mapa

Přihlášení do intranetu

Pro přihlášení do intranetu zadejte Vaše přihlašovací údaje

×