HR Excellence in Science
Datum: 08.03.2021

Na BC odstartovalo mezinárodní hodnocení

Akademie věd ČR právě prochází dalším kolem pravidelného hodnocení výzkumné a odborné činnosti. Na Biologickém centru dnes, v pondělí 8. března, začala druhá fáze hodnocení za období 2015–2019, kdy šéfové 17 výzkumných týmů obhajují své výsledky před mezinárodními komisemi, složenými z předních odborníků daných oborů. Kvůli pandemické situaci se tato fáze hodnocení uskutečňuje na dálku prostřednictvím on-line schůzek. Hodnocení potrvá do 21. března, následně komise zpracují výsledky a doporučení do podoby závěrečných zpráv.

Ilustrační snímek. Foto: Pavlína Jáchimová, AV ČR

Akademické hodnocení sleduje dva hlavní cíle: jednak zvýšení kvality vědecké a odborné činnosti pracovišť, jednak získání objektivních informací o postavení akademických pracovišť v národním, evropském a světovém kontextu a jejich využití pro strategické řízení AV ČR jako celku, včetně financování pracovišť.

V první fázi hodnocení, která se uskutečnila během loňského roku, hodnotily mezinárodní panely vzdálených hodnotitelů vybrané vědecké výstupy za období 2015–2019. Pro hodnocení byla použita škála o 5 stupních, kdy (1) představuje špičkové výsledky světové úrovně (world-leading) a (5) představuje nízkou kvalitu vědeckých výsledků, které nedosahují standardu vědecké práce.

Celkem 17 týmů Biologického centra předložilo k hodnocení dohromady 401 top vědeckých výstupů. Téměř pětina (19 %) těchto výsledků obdržela nejvyšší známku (world-leading), 44 % výsledků dostalo známku (2) - mezinárodně excelentní (internationally excellent) a 34 % výsledků bylo hodnocenou známkou (3) jako mezinárodně srovnatelné (quality that is recognized internationally).  

Biologické centrum hodnotí čtyři oborové komise, a to dvě komise zaměřené na biologické obory, dále komise pro lékařské a zdravotní vědy a naposled komise se zaměřením na vědy o Zemi a příbuzné obory.

 

Biologické centrum patří mezi nejvýkonnější výzkumné organizace v České republice

Akademická evaluace navazuje na vládní hodnocení výzkumných pracovišť České republiky podle tzv. Metodiky M17+. Toto hodnocení prokázalo, že se Biologické centrum řadí mezi nejvýkonnější výzkumné organizace v České republice:

  • Se stupněm „excelentní“ patří Biologické centrum mezi 20 nejlépe hodnocených výzkumných organizací v segmentu Akademie věd ČR.
  • Biologické centrum patří kvalitou produkce mezi nejvýznamnější instituce v České republice v oboru biologických věd (Biological Sciences); v tomto oboru zaujímá 4. místo v rámci všech českých výzkumných organizací a 1. místo v rámci ústavů Akademie věd ČR.
  • Biologické centrum je také podle kvality produkce jednou z deseti nejvýznamnějších institucí v oborech Ostatní přírodní vědy (Other natural sciences), Základní lékařské vědy (Basic medicine) a Zdravotní vědy (Health sciences).

 

Zpět

 

KONTAKT

Biologické centrum AV ČR, v.v.i.
Branišovská 1160/31
370 05 České Budějovice
Datová schránka: r84nds8

 

+420 387 775 111 (ústředna)
+420 387 775 051 (sekretariát)
+420 778 468 552 (pro média)

NAJÍT PRACOVNÍKA

Biologické centrum Google mapa

Přihlášení do intranetu

Pro přihlášení do intranetu zadejte Vaše přihlašovací údaje

×