HR Excellence in Science
Datum: 15.09.2021

Virolog Daniel Růžek získal Cenu ministra zdravotnictví za vývoj protilátek na klíšťovou encefalitidu

Česká republika patří k zemím s nejvyšším výskytem klíšťové encefalitidy na světě. Nejde přitom o banální onemocnění, jeho důsledky bývají pro pacienty v řadě případů závažné. Týmu Daniela Růžka z Biologického centra AV ČR se podařilo identifikovat několik skupin látek s vysokým antivirovým účinkem, který byl pozorovaný nejen v podmínkách in vitro, ale v některých případech i u laboratorních zvířat infikovaných smrtící dávkou viru. Výzkum ve středu 15. září ocenil ministr zdravotnictví.

Nově vyvinuté protilátky na klíšťovou encefalitidu skýtají velký potenciál. „Uvažuje se o tom, že pokud člověk na sobě najde přisáté klíště, nechá jej otestovat v laboratoři a zjistí, že klíště bylo pozitivní, bylo by možné mu okamžitě podat tyto protilátky, které by ho bezprostředně ochránily před rozvojem onemocnění,“ řekl Daniel Růžek. Fungovat by měly jako okamžitá prevence i jako lék.

Danielu Růžkovi za jeho výzkum udělil Adam Vojtěch hlavní ocenění Cenu ministra zdravotnictví za zdravotnický výzkum a vývoj. Na projektu spolupracovali i Radim Nencka z Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR a Luděk Eyer z Biologického centra AV ČR.

„Cena ministra zdravotnictví za zdravotnický výzkum a vývoj mi umožňuje nejen zviditelnit významné vědecké osobnosti v oblasti zdravotnictví, ale je rovněž cestou, jak vědcům a jejich týmům vyjádřit poděkování za jejich vytrvalou a obětavou práci, kterou přispívají k zajišťování nových poznatků ve zdravotnické prevenci, diagnostice a terapii,“ říká Adam Vojtěch.

 Ačkoli existuje velmi účinné a dobře snášené očkování, pro léčbu klíšťové encefalitidy zatím není dostupný žádný protivirový prostředek a pacienti jsou odkázáni jen na podpůrnou léčbu. Nespornou výhodou protilátek je také jejich preventivní účinek. V preklinické studii vědci tyto protilátky geneticky upravili tak, aby prodloužili dobu jejich účinku na 2 měsíce. Budoucí preparát by tak využili například i cestovatelé, kteří se chystají do oblasti výskytu klíšťové encefalitidy a už nemají čas na očkování, kdy je nutné podání více dávek vakcíny s časovým rozestupem.

Hlavní ocenění Cenu ministra zdravotnictví za zdravotnický výzkum a vývoj za rok 2020 dostalo pět řešitelských projektů, dalších pět pak uznání ministra zdravotnictví.

Zpět

 

KONTAKT

Biologické centrum AV ČR, v.v.i.
Branišovská 1160/31
370 05 České Budějovice
Datová schránka: r84nds8

 

+420 387 775 111 (ústředna)
+420 387 775 051 (sekretariát)
+420 778 468 552 (pro média)

NAJÍT PRACOVNÍKA

Biologické centrum Google mapa

Přihlášení do intranetu

Pro přihlášení do intranetu zadejte Vaše přihlašovací údaje

×