HR Excellence in Science
Datum: 22.08.2022

Biologické centrum na Zemi živitelce

Jako již tradičně se Biologické centrum AV ČR zúčastní mezinárodního agrosalonu Země živitelka, který je největší akcí svého druhu v České republice a koná se od 25. do 30. srpna 2022. Biologické centrum ve své Mobilní laboratoři v nepřehlédnutelném stříbrném karavanu návštěvníkům nabídne program o včelách a o biologické ochraně rostlin. K vidění bude velkoformátová fotografická výstava o půdě a zároveň zde bude pokřtěna nová publikace "Zdravá půda pro budoucnost".

Program Biologického centra AV ČR

4 Bees aneb o včelách se včelami - čtvrtek 25.8., plocha 112 (dětský svět vlevo za hlavní bránou)

Vědci z Biologického centra zvou do své Mobilní laboratoře v airstreamovém stříbrném karavanu, kde představí výsledky svého výzkumu o včelách, a nejen to. Přijďte se podívat na detailní fotografie nově objevených výběžků na včelím žihadle. Ukážeme Vám, jak používat pesticidy, abychom co nejméně ohrozili včely a jiné živočichy, včetně chráněných sršní. Zároveň vysvětlíme, jak je to s výskytem invazních sršní na území České republiky, pro koho jsou nebezpečné, a prohlídnete si je pěkně zblízka. Podíváte se na vybavení včelaře, které je nutné k tomu, abychom si pochutnali na sladkém medu a nebude chybět ani ochutnávka medových bonbonů a medu, který vytvořily včely z pokusné a výukové včelnice Biologického centra. Můžete si u nás vytvořit svíčku z pravé včelí plástve a odnesete si i pytlíček se semínky medonosných rostlin pro Vaši minilouku či truhlík.

 

Vyzrajte na škůdce BIOLOGICKY! - pátek 26.8., plocha 112 (dětský svět vlevo za hlavní bránou)

Mobilní laboratoř Biologického centra v airstreamovém stříbrném karavanu se v pátek promění v ukázkovou výrobnu biologických preparátů proti škůdcům. Dozvíte se, jak můžete sami na své zahrádce vyzrát na nejrůznější škůdce a choroby rostlin. Ukážeme Vám různé rostlinné extrakty, parazitické hlístice a další přirozené nepřátele škůdců. Zájemci si budou moci odnést brožurku s podrobnými návody na výrobu vlastních biopreparátů v domácích podmínkách.

 

Mezinárodní konference: SCIENCE FOR SMART AND SUSTAINABLE AGRICULTURE - pátek 26.8. 9:00 - 17:00, Národní pavilon Z, seminární místnost A + B + C

Vědci z Biologického centra AV ČR přednesou své příspěvky na odborné konferenci Science for Smart and Sustainable Agriculture.

 

Výstava Bez půdy to nepůjde - po celou dobu konání výstavy, pavilon R3

Velkoformátová fotografická výstava na 16 panelech informuje o významu půdy pro lidstvo obecně i o potřebě smysluplného a trvale udržitelného využívání půdy v České republice. Upozorňuje na poškozování půdy nesprávnými technologiemi a uvádí i několik příkladů výzkumu aktuálních problémů, které se týkají půd. Tato výstava vám umožňuje nahlédnout do fascinujícího světa v půdě a pochopit význam půdy pro život na Zemi.

V rámci výstavy zde bude pokřtěna nová publikace Zdravá půda pro budoucnost, která na základě soudobých poznatků přibližuje principy fungování půd, zdůrazňuje nutnost ochrany půdy před postupující degradací a potřebu šetrného hospodaření s ohledem na dlouhodobou udržitelnost zemědělství. 

 

 

Zpět

 

KONTAKT

Biologické centrum AV ČR, v.v.i.
Branišovská 1160/31
370 05 České Budějovice
Datová schránka: r84nds8

 

+420 387 775 111 (ústředna)
+420 387 775 051 (sekretariát)
+420 778 468 552 (pro média)

NAJÍT PRACOVNÍKA

Biologické centrum Google mapa

Přihlášení do intranetu

Pro přihlášení do intranetu zadejte Vaše přihlašovací údaje

×